1.4 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 4:13
No menu items!

Ambasadorul Israelului la București, nemulțumit de decizia premierului de a-l numi pe Cătălin Dancu însărcinat cu afaceri în Țara Sfântă

spot_img

Comunitatea evreiască din România și-a exprimat public revolta că avocatul Cătălin Dancu, consul general al României la New York, ar urma să fie numit sau chiar ar fi fost deja desemnat pentru poziția de însărcinat cu afaceri în Israel. Ambasadorul Israelului la București, David Saranga, i-ar fi transmis deja premierului Vicorica Dăncilă nemulțumirea că partea israeliană nu a fost consultată în legătură cu numirea, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.

Consultarea partenerilor înaintea unor astfel de numiri este un gest de curtoazie diplomatică. Până la ora publicării acestui articol, Guvernul nu a putut preciza dacă avocatul Cătălin Dancu a fost sau nu numit în funcția de însărcinat cu afaceri în Israel.

Însărcinatul cu afaceri este diplomatul care conduce de facto ambasada din Israel, dat fiind că România nu are ambasador la Tel Aviv.

”Astazi, aflu din surse sigure, ca domnul Danciu este numit însărcinat cu afaceri la Tel Aviv. In haosul politic al acestei perioade se profita pentru finalizarea unor proiecte mai vechi. S-a renuntat la titlul de ambasador, pentru a se ocoli confirmarea sefului statului. Pentru moment…domnul Danciu se va multumi cu un post mai modest, dar pasul este facut! Repet, lipsa memoriei in spatiul public, cat si lipsa sensibilitatii politice fac loc unor gesturi condamnabile moral. Caci un negationist, numit intr-un inalt post diplomatic la Tel Aviv este o insulta greu de suportat!”, scrie pe Facebook profesorul Liviu Rotman, membru marcant al comunității evreiești.

Rotman îl califică pe avocatul Cătălin Dancu drept ” un personaj toxic” și amintește că la inceputul anilor 2000 era activ la “curtea” lui Becali, secretar general al Partidului Noua Generație, de orientare extremistă xenofobă, în acelasi timp apropiat al “tribunului” Vadim Tudor.

”Tot domnia sa era în acei ani alături de un alt “becalist”, publicistul Alex Mihai Stoenescu, o voce proantonesciană în spațiul public. Anii au trecut, domnul Danciu a fost “înfiat” ca și alți extremiști de PSD, iar în aprilie domnia sa anunța apropiata sa numire ca ambasador la Tel Aviv.

Recomandat, cu căldură, de conducerea Federației Comunităților Evreiești, care i-a acordat diplome și diverse onoruri. Deși acest domn a avut un rol important în tentativa – nereusita – de spoliere a patrimoniului evreiesc din România, în favoarea unor suspecte organizații religioase extremiste evreiești”, mai scrie profesorul Rotman pe Facebook.