10.1 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 3:57

Ambasadorul Elveției: Corupţia este cancerul instituţiilor

spot_img

Jean-Hubert Lebet a declarat luni că atunci când a ajuns în România, în vara lui 2011, a văzut foarte multe persoane care erau “de neatins”

ambasador_elvetia

Lupta împotriva corupției trebuie să continue, a declarat luni ambasadorul Elveției la București, Jean-Hubert Lebet, arătând că la venirea sa în România, în 2011, a observat foarte multe persoane importante care erau de neatins și care se comportau cu impunitate totală.

Dacă justiția este prima virtute, corupția este cancerul instituțiilor sociale. Acest cancer poate fi o boală mortală, iar vindecarea ei poate, la început, să pară foarte dură, însă medicul sistemului judiciar trebuie să procedeze cu foarte mare grijă, are nevoie și merită sprijinul nostru, critic, dar constructiv. În acest context, trebuie să felicităm autoritățile române pentru acțiunea lor decisivă împotriva corupției. Îmi amintesc prima dată când am venit în România, în vara anului 2011, când observam foarte multe persoane importante care erau de neatins, care se comportau cu impunitate totală. Din fericire, acele vremuri au trecut și lupta împotriva corupției trebuie să continue pentru a permite unei noi generații de politicieni și lideri să se dezvolte și să servească poporul român.

Jean-Hubert Lebet
ambasadorul Elveției la București

Diplomatul elvețian a subliniat că Justiția este în responsabilitatea tuturor instituțiilor statului și a tuturor celor care lucrează în cadrul acestor instituții – politicieni, funcționari publici, magistrați și societate civilă.

În special în ultimii câțiva ani, mulți în România și-au asumat integral responsabilitatea pentru justiție, însă regretabil mulți alții nu au făcut-o sau, mai rău, și-au folosit funcțiile publice pentru câștiguri personale, iar aceasta a condus la irosirea resurselor publice și private.

Jean-Hubert Lebet
ambasadorul Elveției la București

Ambasadorul Elveției a participat luni la lansarea modulelor e-learning de către Consiliul Superior al Magistraturii în domeniul noilor coduri elaborate în cadrul proiectului “Asistență pentru consolidarea capacității instituționale în domeniul formării judecătorilor și procurorilor pentru aplicarea noilor coduri”, program realizat cu contribuție elvețiană în proporție de 85%.

R.D.