1 C
București
joi, 9 decembrie 2021 - 3:30
No menu items!

Ambasadele Australiei în Asia, implicate în reţeaua de spionaj a SUA

spot_img

 NSA1 NSA

Agenţia australiană de spionaj electronic DSD a folosit ambasadele ţării pentru a intercepta comunicaţii telefonice şi date de Internet în ţările vecine, în cadrul reţelei globale de spionaj conduse de Statele Unite, relatează cotidianul australian The Age, în ediţia electronică.

Agenţia a operat clandestin instalaţii de supraveghere în ambasade fără ştirea majorităţii diplomaţilor australieni, scrie The Age, citată de Mediafax.

Potrivit Fairfax Media, ambasadele vizate sunt cele din Jakarta, Bangkok, Hanoi, Beijing şi Dili, înaltele comisii din Kuala Lumpur şi Port Moresby şi alte posturi diplomatice.

Un document secret al Agenţiei Naţionale de Securitate provenit de la Snowden şi publicat de revista germană Der Spiegel dezvăluie existenţa unui program de strângere de informaţii desfăşurat din ambasade şi consulate americane şi din misiuni diplomatice ale unor parteneri apropiaţi ai Statelor Unite din grupul supranumit “Five Eyes”, din care face parte şi Australia.

Programul cu numele de cod STATEROOM implică interceptarea comunicaţiilor prin radio, telefon şi Internet.

Potrivit documentului, instalaţiile de supraveghere din ambasadele australiene sunt “mici ca dimensiuni şi personal”. “Ele se desfăşoară sub acoperire, iar misiunea lor reală nu este cunoscută de majoritatea personalului diplomatic din reprezentanţă”, afirmă documentul. Echipamentul este ascuns cu grijă. “De exemplu, antenele sunt uneori ascunse în detaliile arhitecturale sau în echipamentele de reparare a acoperişurilor”.

Documentul nu identifică locul exact al instalaţiilor agenţiei australiene, dar un fost ofiţer din cadrul serviciilor de informaţii ale armatei australiene a declarat pentru Fairfax Media că agenţia a desfăşurat activităţi de supraveghere din ambasadele Australiei în Asia şi Pacific.

C.A.