4.4 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 12:12
No menu items!

Ambasada Olandei: Agricultura din România are potențial, sistemul cadastral trebuie reformat

spot_img

Haosul administrativ pune frână investițiilor și creditării

agricultura

România are un potenţial ”uriaş” de dezvoltare prin agricultură, însă domeniul are nevoie de tehnologii noi, infrastructură, educaţie, precum şi de o strategie clară, cu investiţii şi clarificarea titlurilor de proprietate, a afirmat Johannes Hendrik Mattheus van Bonzel, ambasadorul Olandei la București.

”S-a demonstrat că există potenţial în România, dar pentru a beneficia, pentru a realiza acest potenţial este nevoie de o strategie clară, de investiţii, este nevoie să vă reformaţi sistemul legislativ. Aş menţiona numai sistemul cadastral, este esenţial pentru fermieri să aibă o imagine clară asupra proprietăţii, terenurilor, să aibă actele de proprietate clare pentru că altfel nu pot obţine credite de la bănci, spre exemplu”, a declarat miercuri van Bonzel, citat de Mediafax.

Oficialul a afirmat că un alt aspect important pentru îmbunătăţirea competitivităţii României îl reprezintă utilizarea fondurilor UE, inclusiv prin construcția de autostrăzi.

Într-un interviu recent, omul de afaceri italian Piero Francisci a descris agricultura românească drept ”o glumă proastă”, toate problemele pornind de la lipsa măsurătorilor cadastrale pe terenurile agricole.

Astfel, actele de proprietate și contractele de arendă sunt contestabile în orice moment, iar cel care lucrează pământul nu poate face investiții în irigații, pentru că ar putea rămâne brusc fără acel teren.

De asemenea, băncile nu acordă finanțare pentru un business din agricultură în care nu există garanția proprietății, iar haosul administrativ a generat și apariția unor primari de comune care lucrează ilegal pământuri al căror regim de proprietate este incert.

S.Z.