12.6 C
București
miercuri, 21 aprilie 2021 - 10:42

Ambarcațiunile cu motor din Deltă, maxim 40 km/h

Ambarcaţiunile cu motor care vor naviga în Delta Dunării vor fi dotate cu dispozitive electronice de transmitere, astfel încât poziţia şi viteza lor să poată fi monitorizate

barca motor delta

Guvernul a stabilit noi reguli pentru accesul şi circulaţia navelor şi ambarcaţiunilor pe canalele şi lacurile interioare din perimetrul Rezervaţiei Biosferei “Delta Dunării“, astfel încât ecosistmele să fie protejate.

Astfel, indiferent de scop, perioadă calendaristică şi de durată, accesul şi circulaţia navelor şi ambarcaţiunilor pe canalele şi lacurile interioare din perimetrul Rezervaţiei Biosferei “Delta Dunării”, cu excepţia braţelor Dunării, se vor face numai pe baza permisului de acces eliberat de Administraţie.

Navele şi ambarcaţiunile propulsate care navighează în perimetrul RBDD vor fi dotate cu dispozitive electronice de transmitere a poziţiei şi vitezei către staţiile fixe, iar sistemul de monitorizare a traficului va fi alcătuit din staţii fixe de localizare şi identificare a navelor sau ambarcaţiuni şi din radare de supraveghere.

Vteza maximă a navelor şi ambarcaţiunilor pe anumite lacuri şi canale din perimetrul Rezervaţiei va fi redusă în funcţie de biodiversitatea din zonă. Actul  stabileşte canalele de navigaţie şi lacurile interioare pe care este admisă navigaţia cu maximum 40 km/h, precum şi pe cele pe care viteza maximă de circulaţie este de 15 km/h. De asemenea, sunt menţionate lacurile şi canalele situate în apropierea coloniilor de păsări, pe care este admisă navigaţia cu viteză maximă de 5 km/h.

Acostarea sau staţionarea pontoanelor dormitor în rezervaţie va fi permisă doar în punctele menţionate explicit de actul normativ, iar în zonele strict protejate, accesul şi navigaţia vor fi interzise.

De la aceste reguli vor fi execptate ambarcaţiunile aflate în misiune de serviciu de la MApN, MAI, Administraţia Rezervaţiei Biosferei “Delta Dunării“, Autoritatea Navală Română, MDRAP, Ministerul Sănătăţii, Garda de Mediu și alte instituţii din domeniul apărării naţionale.

Încălcarea acestor dispoziţii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă.