3 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 7:54

Amânarea plății chiriilor, blocată de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu

spot_img
Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, îl acuză pe ministrul Finanțelor că nu a elaborat, din luna mai și până acu,. normele de aplicare pentru Legea amânării la plată a chiriilor pe perioada stării de urgență.
 
Călin Popescu-Tăriceanu a scris pe rețeaua de socializare a partidului că “Legea 62/2020, care permitea amânarea plății chiriilor în perioada stării de urgență, este o măsură care ar fi dat o gură de aer nu doar sutelor de mii de români care au intrat în șomaj tehnic sau și-au pierdut locul de muncă, dar și zecilor de companii mici care s-au aflat în imposibilitatea de a funcționa, dar ale căror chirii curgeau conform contractului.
Sigur, această lege are un mare defect, același pe care îl au și legea dublării alocațiilor pentru copii și cea a măririi pensiilor: ea nu a fost făcută de guvernul Orban, ci de opoziție, motiv pentru care dl Cîțu refuză să-i facă norme de aplicare. Cam asta e politica guvernului PNL: dacă nu ne iese nimic la afacerea asta, nu ne interesează să facem ceva pentru voi! Dacă ar fi rost de ceva voturi sau, și mai bine, de niște bănuți pentru partid, ne-am mai gândi!”
Legea, publicată și intrată în vigoare pe 21 mai 2020, ar fi trebuit să aibă normele de aplicare în termen de 15 zile. Conform unui răspuns al Ministerului de Finanțe, citat de hotnews.ro, MFP consideră că legea nu se poate aplica și a cerut precizări de la cele două camere ale Parlamentului, dar nu a primit răspuns.
Legea prevede ca locatarii, respectiv operatorii economici practicanți ai profesiilor liberale afectați de starea de urgență pot cere amânarea chiriei, pentru persoanele juridice fiind necesară o adeverință că au avut activitatea întreruptă sau veniturile sau încasările le-au scăzut cu cel puțin 15% în luna martie 2020, față de media ultimului an calendaristic în perioada de aplicare a stării de urgență. Locatarii cer organului fiscal teritorial competent plata chiriilor către locatori (cei care au pus la dispoziție spațiul), urmând ca ei să achite ulterior Fiscului aceste sume.