1.7 C
București
duminică, 16 ianuarie 2022 - 12:34
No menu items!

Am terminat cu școlile noastre, ne apucăm de ale moldovenilor

spot_img

Andi Topala_edit

  • Andi Topală

     

Prim-ministrul Victor Ponta a anunțat, în ședința de Guvern de miercuri, că România va reabilita grădinițe din Republica Moldova. Înțeleg dragostea efervescentă ce ne-a cuprins brusc de câțiva ani încoace pentru semenii de peste Prut, dar nu cred că e nevoie să-i și chinuim în acest fel.

Cum vor reuși românii să reabiliteze școli sau grădinițe din raioanele moldovenești, când ei nici în țara lor nu au reușit să ducă la capăt astfel de proiecte. Numai în București am văzut în ultimii ani șantiere interminabile la școlile din diverse sectoare. Trag muncitorii noștri la mistrie câte doi-trei ani ca Meșterul Manole și nu se mai opresc. La noi e de înțeles. Știm cu se lucrează în construcții pe bani publici. Mai pui o cărămidă, mai faci o pauză, mai torni o cisternă de ciment, mai faci  o pauză. La final mai ceri niște bani pe lucrări suplimentare, că au apărut ceva situații neprevăzute. Și o iei de la capăt – pui o cărămidă, faci o pauză, torni puțin ciment și faci o pauză… În sectorul 6, zeci de părinți au așteptat, pe vremea fostului primar Poteraș, ani de zile reabilitarea unei grădinițe pentru a-și putea înscrie copiii acolo. Când a fost gata, copiii cred că intrau deja la liceu.

Acum ne-am trezit să le refacem școlile moldovenilor. De felicitat inițiativa, doar dacă nu ne gândim că, în felul ăsta, mai dăm niște contracte unor firme de casă. Și, după rețeta patentată în România, le băgăm în fundul curții și un WC de lux,  de 300.000 de euro.

Sper să nu ajungem să le refacem și structura feroviară, că, la noi, bugetul pe 2014 este pentru reabilitarea a doar 6 kilometri de cale ferată. În ritmul ăsta, cu puțin noroc, am putea să reconstruim o parte a infrastructurii Republicii Moldova prin 2019, când va adera la Uniunea Europeană. Să sperăm că se amână termenul aderării ca să nu ne prindă cu lucrările neterminate. De ce nu cer moldovenii, după modelul transnistrenilor care vor cu Rusia, alipirea la Țara Mumă? Măcar așa mâncăm împreună aceeași pâine amară.

Cum ar fi să-l vedem pe cetățeanul moldovean Traian Băsescu ducându-și nepoții la grădinițele reabilitate de Victor Ponta?