9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 1:01
No menu items!

Am putea intra, curând, în lockdown climatic?

spot_img
  • Vlad Drăghicescu
    (corespondență specială)

”În viitor, chiar și restricțiile severe asupra libertății pot fi considerate proporționale și justificate din punct de vedere constituțional pentru a proteja clima”, afirmă nimeni alta decât Curtea Constituțională din Germania, în motivarea unei decizii pe care comentatorii, în funcție de orientările politice, o descriu drept istorică, revoluționară ori de-a dreptul șocantă.

Potrivit judecătorilor de la Karlsruhe, pentru protejarea libertăților fundamentale ale generațiilor viitoare, guvernul federal trebuie să îmbunătățească neapărat legea privind protecția climei. Oferind parțial câștig de cauză plângerilor înaintate de mai mulți tineri, activiști de mediu, Curtea obligă legislativul să reglementeze, până cel târziu la finele lui 2022, obiectivele de reducere a emisiilor de gaze toxice dincolo de anul 2030.

În motivație, judecătorii afirmă că, ”amânând ireversibil sarcinile de reducere a emisiilor poluante după 2030”, legea privind protecția climei încălcă drepturile la libertate ale acestor persoane, unele dintre ele încă foarte tinere. Și mai limpede: legea marii coaliții de la Berlin vizând protecția climei este îndreptată împotriva drepturilor generațiilor viitoare.

Adoptată de Bundestag și Bundesrat (cele două camere ale Parlamentului german) la sfârșitul anului 2019, legea privind protecția climei stabilește cantitățile de gaze cu efect de seră pe care domenii precum transporturile, agricultura sau construcțiile au voie să le emită până în 2030, în așa fel încât să se poată ajunge la limitarea creșterii temperaturii medii globale la mult sub 2 grade, ori chiar la 1,5 grade Celsius.

”Practic, orice libertate este potențial afectată de aceste obligații viitoare de reducere a emisiilor, deoarece aproape toate domeniile vieții umane sunt încă asociate cu emisiile de gaze cu efect de seră și, prin urmare, sunt amenințate de restricții drastice după 2030″, se arată în motivația Curții Constituționale germane.

Instanța își sprijină verdictul pe articolul 20a din Legea fundamentală. Potrivit acestui articol, ”statul are responsabilitatea protejării generațiilor viitoare, a fundamentelor naturale ale vieții și ale animalelor, în cadrul ordinii constituționale prin legislație și, în conformitate cu legea și justiția, prin puterea executivă și administrarea justiției”.

Nu ar trebui să i se permită unei singure generații să consume părți mari din bugetul de CO2, lăsând reducerea radicală a poluării în seama generațiilor viitoare, avertizează Curtea Constituțională. Judecătorii scriu negru pe alb că, în viitor, în numele ocrotirii climei, ar putea fi proporționale și justificate din punct de vedere constituțional limitări grave ale libertăților cetățenești.

Analiștii trec în revistă, pe înțelesul tuturor, o parte din instrumentele necesare atingerii țelurilor climatice: scumpirea benzinei, motorinei și a uleiului pentru încălzire, restricționarea mai severă a agriculturii și debranșarea accelerată a centralelor electrice. ”Iată, deci, consecințele deciziei scandaloase a Curții Constituționale Federale”, acuză Alternativa pentru Germania, dreapta radicală, în opinia căreia lumea se îndreaptă toate către un viitor lipsit de libertate. 

Alți observatori consideră că decizia judecătorilor de la Curtea Federală ar fi pur arbitrară și bazată exclusiv pe diverse calcule ale ”bugetului de CO2” al Germaniei, realizate de Ministerul Federal al Mediului. Or, spun aceștia, judecătorii de la Karlsruhe ar fi trebuit să prezinte și dovezi, fără a considera suficientă ”ideologia promovată de copiii climatici”.

Altfel spus, judecătorii presupun unele evoluții viitoare doar în baza unei nedovedite ipoteze climatice și argumentează prin urmare că libertățile trebuie musai restricționate acum, pentru ca ele să poată fi păstrate peste 20 de ani.