17.4 C
București
miercuri, 29 mai 2024 - 21:54
No menu items!

Alt proiect legislativ adoptat tacit: Limba maghiară și alte însemne oficiale, obligatorii în anumite zone

spot_img

Un proiect legislativ inițiat de UDMR, trecut deja de Senat, prevede ca limba maghiară și alte însemne decât cele ale României pot fi folosite acolo unde populația maghiară este de peste 20%. 

Proiectul a fost inițiat în decembrie 2019, iar în februarie 2020 s-a cerut Senatului supunerea dezbaterii sale și adoptării în procedură de urgență. Inițiativa a trecut tacit de Senat, la începutul lunii aprilie, fiind acum la Camera Deputaților, unde se va da votul final. 

În proiect, la articolul 94 se prevede că în unitățile administrativ-teritoriale în care cetățenii care aparțin minorităților naționale au o pondere de peste 20%, autoritățile locale enumerate au obligația să asigure folosirea limbii minorității respective în raporturile cu reprezentanții minorității. 

Și în localitățile unde nu este atinsă ponderea de peste 20% poate fi luată această decizie la nivel local, de către autoritățile și instituțiile publice.  Alineatul 3 al articolului prevede că pe lângă folosirea limbii minorității, pot fi adoptate și folosite și alte însemne oficiale, pe lângă cele ale României, ”simboluri care să exprime identitatea etnică, istorică, culturală și economică a cetățenilor aparținând minorității naționale”.