14.3 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 18:31

Alina Gorghiu, susținută de UDMR și PMP la șefia Senatului

spot_img

Kelemen Hunor a declarat, miercuri, că UDMR ar susține candidatura liberalului Alinei Gorghiu pentru șefia Senatului, dacă aceasta va exista. Totodată, Kelemen Hunor a afirmat că maghiarii resping numirea lui Teodor Meleșcanu la conducerea forului superior al Parlamentului, scrie pesurse.ro

„Am discutat cu alți liberali, știu de această candidatură, dar astăzi nu am abordat acest subiect cu domnul Orban. Dacă va exista această candidatură da, nu avem o problemă, nu e niciun secret. Dar deocamndată nu știm, vedeți acolo că e Meleșcanu, nu e Meleșcanu, are și ALDE”, a declarat Kelemen Hunor, întrebat dacă UDMR susține candidatura Alinei Gorghiu la șefia Senatului.

Totodată, liderul UDMR a afirmat că maghiarii nu îl vor susține pe Teodor Meleșcanu pentru această funcție.

„În ceea ce privește Senatul, am discutat cu colegii noștri din Senat, nu îl vom susține pe domnul Meleșcanu, nu e o chestiune personală, dar dacă nu susținem Guvernul, nu-l susținem la Senat pe domnul Meleșcanu. Dacă va exista din partea opoziției o candidatură așa cum se anunță, se preconizează, acea persoană va avea susținerea noastră, dar trebuie să așteptăm să fie clarificate aceste aspecte”, a adăugat Kelemen Hunor. 

La rândul său, președintele PMP Eugen Tomac a declarat, miercuri, în Parlament, că senatorii partidului său vor susține propunerea PNL pentru șefia Senatului. De asemenea, Tomac a anunțat că PMP va susține o moțiune de cenzură depusă de liberali împotriva Guvernului Viorica Dăncilă.

“Am avut o discuție cu cei cinci senatori ai PMP. Vom susține propunerea de dreapta, respectiv candidatul PNL (pentru funcția de președinte al Senatului-n.red.). Sper ca aventura asta cu Meleșcanu, vânător de funcții, să înceteze, pentru că nu sunt funcțiile lor, sunt funcții în statul român”, a afirmat Eugen Tomac.

Acesta a mai transmis că PMP va purta discuții miercuri cu președintele PNL Ludovic Orban privind susținerea unei eventuale moțiuni de cenzură depusă de liberali.

“Am discutat cu domnul Orban zilele acestea și urmează ca în cursul zilei de astăzi să avem o întrevedere. Vom susține un demers legitim al opoziției de a încerca să coagulăm o majoritate care să trimită acasă guvernul Dăncilă. Este esențial să fim consecvenți”, a spus europarlamentarul PMP Eugen Tomac.

Senatorii vor vota succesorul lui Călin Popescu Tăriceanu la șefia Senatului în plenul de marți, 10 septembrie, potrivit unei decizii adoptate în Biroul Permanent. În cursă sunt Ion Popa din partea ALDE, Alina Gorghiu din partea PNL, dar și Teodor Meleșcanu, propus de PSD. Călin Popescu Tăriceanu și-a anunțat, luni, în plen, demisia din funcția de președinte al Senatului. Interimatul a fost preluat de senatorul PSD de Argeș, Șerban Valeca, după vacantarea funcției în plenul de luni.

Liderul PNL Ludovic Orban a anunțat că liberalii vor depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului numai când sunt siguri că au strâns peste 233 de semnături pentru adoptarea moțiunii la votul din plenul reunit al Parlamentului.