10.6 C
București
marți, 23 aprilie 2024 - 20:41
No menu items!

Alina Bica, la Comisia SRI: „Avizam zilnic 16-20 de mandate de interceptare pe siguranță națională. Fiecare mandat era pentru 10 persoane”

spot_img

Fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, a fost audiată, joi, de Comisia parlamentară pentru controlul activității SRI, după ce a dat declarații fostul șef al Direcției Județene de Informații Alba, Ioan Târnu.

Audierea vine în contextul în care acest for a demarat o serie de audieri ale unor persoane indicate de fostul angajat SRI, Daniel Dragomir, despre care susţine că ar putea proba acuzaţiile pe care le-a făcut public. Fostul locotenent-colonel SRI Daniel Dragomir a prezentat, în septembrie, Comisiei parlamentare de control al SRI o listă cu 65 de persoane care ar trebuie audiate în comisie şi care ar putea să-i probeze afirmaţiile, pe listă fiind politicieni, ziarişti, oameni de afaceri şi cadre ale SRI.

Președintele comisiei, Claudiu Manda, a declarat, că Alina Bica a relatat, în cadrul audierii sale, că, timp de un an, a avizat câte 16-20 de mandate de interceptare pe zi, cerute de către SRI în baza Legii siguranţei naţionale. „Astăzi am avut o primă audiere a Alinei Bica. A rămas ca peste două săptămâni să ne vedem din nou pentru că nu am reuşit să epuizăm toate subiectele pe care aveam de gând să le lămurim. Am discutat şi ne-a spus despre implicări ale persoanelor din conducerea SRI la dosare la care domnia sa a participat sau le-a instrumentat, în ambele sensuri, în sensul de a sprijini pe unul sau pe unii dintre cei care erau inculpaţi cu măsuri mai puţin severe sau intervenţii, în unele cazuri, împotriva unor inclulpaţi sau învinuiţi cu măsuri pe care le solicitau persoane din conducerea SRI cu măsuri mai severe”, a declarat Manda, precizând că unele cazuri au fost prezentate şi în spaţiul public. „Ne-a spus nişte cifre pe care le considerăm oarecum uluitoare, între 16 şi 20 de mandate pe zi. Un mandat avea în medie 10 persoane. Acest lucru s-a întâmplat în jur de un an de zile. Domnia sa spunea că în momentul în care a început să spună că nu o să mai dea aviz pe astfel de mandate de interceptare a fost schimbată dintre procurorii care trebuiau să dea astfel de avize”, a mai spus Manda.

Mandatele vizau primari, preşedinţi de Consilii Judeţene, sportivi, oameni de afaceri, „persoane de orice fel” care nu erau relevante pentru siguranţa naţională, potrivit lui Manda. „A vorbit dacă şi în ce măsură cunoaşte domnia sa despre implicarea ofiţerilor SRI în dosare penale, în întocmirea de rechizitorii şi de documentare alta decât cea informativă. Ne-a dat nişte exemple în acest sens, urmează să le verificăm”, a adăugat preşedintele comisiei, citat de Mediafax.

Valeriu Motoc