3.6 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 9:10
No menu items!

Alimentele, tot mai scumpe. Cartofii, fasolea boabe şi alte legume s-au scumpit cel mai mult în februarie

spot_img

Alimentele, tot mai scumpe. Cartofii, fasolea boabe şi alte legume s-au scumpit cel mai mult în februarie

În primele două luni ale anului legumele s-au scumpit cu peste 11%, potrivit datelor  furnizate de Institutul Naţional de Statistică.

Inflaţia anuală, adică indicatorul care măsoară evoluţia preţurilor, a ajuns la finalul lunii februarie la 5,65%. Alimentele și energia electrică au înregistrat cele mai mari creșteri.

Cartofii, fasolea boabe şi alte legume şi conserve de legume, dar şi cărţile, ziarele, revistele şi combustibilii s-au scumpit cel mai mult în februarie 2013, comparativ cu luna precedentă.

În februarie, spre deosebire de ianuarie 2013, preţurile produselor alimentare au crescut, în medie, cu 0,42%. Cele mai însemnate majorări de preţuri s-au înregistrat la cartofi – plus 3,98%, fasole boabe şi alte leguminoase – plus 2,98%, alte legume şi conserve din legume – plus 2,33% şi fructe proaspete – plus 1,13%, în vreme ce scăderi de preţuri s-au consemnat la ulei comestibil – minus 0,69%, miere de albine – minus 0,3%, lapte de vacă – minus 0,16%, zahăr – minus 0,11%, citrice şi alte fructe meridionale – minus 0,05%, conserve din carne – minus 0,01%.

În privința preţurilor produselor nealimentare, care au crescut în februarie cu 0,42%, cele mai mari scumpiri au fost înregistrate la cărţi, ziare şi reviste – plus 2,48% şi combustibili – plus 1,31%.

Tarifele serviciilor au înregistrat, pe total, o creştere cu 0,22%. Serviciile pentru îngrijire medicală şi cele pentru igienă şi cosmetică s-au scumpit cel mai mult, cu 0,35%, respectiv cu 0,32%.

C.I.