Algeria își recunoaște erorile din criza ostaticilor

Ministrul algerian de externe, Mourad Medelci, a declarat că armata a făcut greșeli în gestionarea crizei ostaticilor de la platforma industială In Amenas, în care și-au pierdut viața 37 de străini, printre care și 2 români.

Mourad Medelci a declarat la Forumul economic de la Davos că țara sa are nevoie de sprijin internațional pentru a lupta împotriva terorismului. Declarația vine dup ce, în timpul crizei ostaticilor, care a izbucnit pe 16 ianuarie, guvernul de la Alger a refuzat orice ajutor din afară și a lăsat armata să tragă în vehiculele în care se aflau și teroriști și ostatici.

Un canadian, un francez și un britanic, printre teroriști

Criza a început pe 16 ianuarie, când un grup de teroriști, asociați cu organizația Al-Qaeda, a atacat complexul de la In Amenas. Presa britanică a scris că teroriștii au pătruns în complex cu complicitatea gărzilor algeriene.

Armata algeriană a declanșat un asalt asupra complexului industrial pe 17 ianuarie, în timp ce teroriștii încercau să-i scoată pe ostatici din Algeria. Potrivit presei de la Londra, atacul teroriștilor a fost pus la cale de către un cetățean canadian, iar un britanic a făcut parte din trupa de atacatori asociată cu Al-Qaida. Două pașapoarte canadiene au fost descoperite de către forțele armate algeriene în hainele a doi insurgenți. Alte surse judiciare algeriene au afirmat că printre teroriști s-a aflat și un cetățean francez.

Unii dintre atacatori ar fi avut contacte temporare cu compania algeriană petrolieră de stat și ar fi ajuns la In Amenas în automobile cu emblema firmei algeriene. Supraviețuitorii masacrului confirmă că operațiunea a fost condusă de un occidental și afirmă că un om care vorbea perfect engleză era cel care dădea oridinele. E.S.

NICIUN COMENTARIU