13.1 C
București
joi, 28 martie 2024 - 23:07
No menu items!

Alexandru Rafila insistă pe urgentarea introducerii certificatul verde:”Dacă intră în vigoare peste 3 săptămâni probabil o să fim în vârful valului”

spot_img

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că certificatul verde trebuie implementat cât mai repede cu putință, în caz contrar eficiența lui o să scadă dramatic.

„Eu susţin orice proiect care are ca şi rezultat un instrument de sănătate publică care să încetinească transmiterea. Ăsta este punctul meu de vedere, cu o precizare însă: domnul Florin Cîţu a depus la Parlament un proiect de lege care face exclusiv referire la personalul medical, care nu are niciun fel de impact asupra sănătăţii publice, probabil că trebuie să revadă declaraţia”, a afirmat Rafila, miercuri după-amiază, în briefingul de după şedinţa de Guvern.

 El a subliniat că implementarea unui astfel de proiect exclusiv pentru personalul medical „se referă la siguranţa pacientului, nu se referea la o măsură de sănătate publică cu impact populaţional, este evident acest lucru”.

Rafila a spus că adoptarea unui act normativ care să impună certificatul verde COVID şi care să intre în vigoare peste trei săptămâni nu ar fi suficientă, pentru că atunci ar fi, cel mai probabil, vârful valului pandemic.

„Şi atunci adoptarea unui astfel de document nu este suficientă, trebuie să existe şi operaţionalizarea. Deci dacă nu este posibilă operaţionalizarea lui în perioada imediat următoare, probabil că odată cu trecerea timpului şi efectul unei astfel de decizii va scădea în ceea ce priveşte impactul asupra sănătăţii publice”, a adăugat ministrul.

Nu există niciun fel de impunere a utilizării unor măşti scumpe

Ministrul Sănătăţii a declarat că autorităţile „nu impun utilizarea unor măşti scumpe”, ci recomandă folosirea măştilor medicale, care reprezintă „o barieră eficientă în calea transmiterii” coronavirusului.

„Nu există niciun fel de impunere, doar este vorba de trecerea de la măştile textile care, mai ales în condiţiile în care această boală se transmite prin intermediul aerosolilor, sunt foarte puţin eficiente sau ineficiente către uniformizarea utilizării, cu toate că ea cred că e utilizată probabil de marea majoritate a cetăţenilor”, a spus Alexandru Rafila, după şedinţa de Guvern.

Întrebat ce consecinţe ar suporta cei care vor purta în continuare măşti textile sau de plastic, Rafila a răspuns: „Nu ne-am gândit la ce ar putea păţi cei care… e acelaşi lucru ca şi când nu porţi mască, până la urmă, pentru că o astfel de recomandare de utilizare a unei măşti care are o eficienţă (…) cred că e o chestiune de bun simţ. (…) O să ne gândim dacă e cazul să existe o precizare legată de utilizarea altor tipuri de măşti”.

Medicamente antivirale pentru pacienţii cu risc

Rafila a menționat că Guvernul a făcut „tot ceea ce a fost posibil pentru a asigura creşterea accesului la testare”, el anunţând că vor fi încheiate contractele cu medicii de familie în cabinetele în care se va face testare pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2.

Rafila anunţă că se va face și o hartă interactivă cu centrele de evaluare a pacienţilor COVID pozitivi, dar şi că se vor emite autorizaţii de nevoi speciale pentru două medicamente antivirale inovative, destinate pacienţilor cu risc.

„Ele nu sunt necesare pentru toate persoanele infectate, pentru că medicaţia antivirală trebuie utilizată cu prudenţă şi numai după un anumit algoritm de investigaţii care se adresează pacienţilor care îl pot primi pentru că medicaţia antivirală este cu un grad de toxicitate destul de important şi atunci trebuie pacientul evaluat înainte”, a explicat Rafila.

                                                                                                                   Adina Silav