31.3 C
București
marți, 23 iulie 2024 - 15:11
No menu items!

Alexandru Rafila insistă cu adoptarea certificatului verde, dar depinde de „decizia politică”

spot_img

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, că şi-ar fi dorit introducerea certificatului COVID, dar acesta nu a fost adoptat, urmând să se decidă politic dacă se vrea obligativitatea certificatului sau nu.

„Este o măsură pe care am fi vrut să o luăm, chiar dacă temporar, în România, în aşa fel încât să gestionăm cât mai bine acest val 5. Rămâne de văzut dacă în perioada următoare va exista o decizie politică, care să ducă la adoptarea unui astfel de document”, a spus ministrul Sănătății.

Oficialul vrea extinderea testării populației, dar și adoptarea unor măsuri care să ducă la posibilitatea unui tratamentul ambulatoriu al persoanelor infectate cu forme ușoare.

„Încercăm şi am adoptat cadrul normativ pentru extinderea testării, în perioada următoare, la nivelul cabinetelor de medicină de familie, este o promisiune care exista în programul de guvernare şi sperăm că avem succes pentru a depista cât mai repede persoanele bolnave iar ele să beneficieze de tratament, inclusiv în ambulatoriu”, a mai declarat Alexandru Rafila. 

Ministrul Sănătății a precizat că autorităţile doresc să evite un lockdown care va afecta serios viaţa economică a ţării, închiderea şcolilor, pentru că totdeauna a militat pentru şcolile deschise, și un număr cât mai mic de decese. Ministrul a adăugat că insistă foarte mult pentru vaccinare.

„Trebuie să găsim o soluţie pentru revitalizarea acestei campanii de vaccinare, inclusiv prin implicarea directă a profesioniştilor din sănătate”, a spus Rafila, precizând că trebuie transmise informaţii către populaţie, care să fie „credibile şi accesibile”. 

Marilena Nedelcu