20 C
București
vineri, 27 mai 2022 - 2:43
No menu items!

Alexandru Rafila îi ceartă pe medicii de familie că nu testează destule persoane

spot_img

Ministrul Sănătății atrage atenția că numărul mare de cazuri noi se datorează și numărului ridicat de testări efectuate, capacitatea de testare fiind mărită de câteva ori în ultimele săptămâni. Totuși, Rafila le atrage atenția medicilor de familie că nu testează și ei destul, ultimele cifre arătând un aport de doar 7% al medicilor de familie.

”Capacitatea de testare a crescut, însă nu a crescut datorită intrării în dispozitiv a medicilor de familie, medicii de familie, de exemplu, ieri au testat doar 7% din probele efectuate, adică din cele 108.000 de teste, medicii de familie au făcut vreo 7.000 – 8.000. Sper ca acest lucru să se schimbe în perioada următoare”, a declarat, joi, în şedinţa de Guvern, Alexandru Rafila.  

Ministrul a mai subliniat că și săptămâna viitoare vom avea un număr mare de infectări, nefiind excluse cifre cu „4 în față”, adică 40.000 de infectări noi pe zi.

„Trendul ascendent al acestei infecții continuă, chiar dacă azi a fost o mică scădere. Aceste valori în jurul a 30.000 de cazuri probabil vor fi înregistrate până sâmbătă, după care va urma o scădere în jurul a 18.000 – 15.000 de cazuri în weekend. Săptămâna viitoare va urma o nouă creștere spectaculoasă, cifrele cu 4 în față nu sunt excluse”, a mai spus ministrul Sănătății.

De asemenea, Rafila a anunțat că în unele judeţe, sistemul de sănătate dă semne de blocare, cel mai mare grad de ocupare a paturilor destinate COVID fiind în judeţul Cluj, respectiv 68%. Dacă se va ajunge la 75%, unităţile de învăţământ ar putea trece în online.

M. Nedelcu