10 C
București
duminică, 28 februarie 2021 - 12:22

Alexandru Rafila face o mărturisire surprinzătoare. Un singur vaccin anti COVID îl consideră potrivit pentru el. Care este acesta

România utilizează la acest moment trei vaccinuri în combaterea virusului SARS-COV-2, toate aprobate de Uniunea Europeană:Pfizer BioNTech, Moderna şi AstraZeneca.

Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a precizat într-un interviu televizat că are o preferință în ceea ce privește imunizarea. Dacă ar avea opțiunea, ar alege vaccinul produs de britanici, AstraZeneca.

“Aș alege vaccinul AstraZeneca, deși momentan nu mă încadrez în categoria de vârstă recomandată în România, sub 55 de ani, dar cred că acest lucru se poate schimba până în martie, atunci când mă voi vaccina eu.

Chiar dacă are o eficacitate mai mică decât celelalte două, cel puțin așa arată primele studii, cred că este un vaccin suficient pentru cineva care a trecut deja prin boală. Eu am fost deja infectat cu coronavirus.

Există studii care arată că la persoanele care au trecut prin boală într-un interval de trei până la șase luni s-ar putea să fie suficientă o singură doză, dar încă nu avem o certitudine în acest sens”, a spus Alexandru Rafila, la Digi24.

Platforma de programare pentru AstraZeneca s-a deschis pe data de 10 februarie în România și în 8 ore s-au programat peste 80.000 de persoane.

În ce privește administrarea unei doze unice persoanelor care au fost infectate cu COVID-19, Franța este la acest moment singura țară care a propus acest lucru considerând că cei care au fost infectați au dezvoltat o memorie imunitară în timpul infecţiei, iar doza unică ar funcționa ca un rapel.