24.2 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 16:56
No menu items!

Alexandru Muraru, numit oficial reprezentantul Guvernului României în conducerea Infrastructurii Europene de Cercetare a Holocaustului

spot_img

Deputatul Alexandru Muraru a fost numit oficial, miercuri, de către Executiv, reprezentant al Guvernului României în conducerea celei mai mari infrastructuri europene de cercetare a Holocaustului.

În ședința Guvernului României de miercuri, deputatul Alexandru MURARU a fost desemnat ca reprezentant al Guvernului României în Boardul reprezentanților guvernamentali din cadrul proiectului Infrastructurii Europene de Cercetare a Holocaustului (EHRI), potrivit unui comunicat oficial.
 

Cercetarea, comemorarea și educația transnațională a Holocaustului reprezintă misiunea Infrastructurii Europene de Cercetare a Holocaustului (EHRI).

Proiectul Faza pregătitoare EHRI (EHRI-PP) se derulează în perioada 2019-2022. EHRI a fost adăugată la Foaia de parcurs al Forumului strategic european pentru infrastructuri de cercetare (ESFRI) în 2018 și se transformă dintr-un proiect într-o organizație permanentă care va contribui la asigurarea viitorului cercetării, comemorării și educației Holocaustului.

„Angajamentul Guvernului de a combate antisemitismul, atât pe plan naţional cât şi pe plan internaţional, inclusiv prin implementarea măsurilor din cadrul proiectului EHRI, rămâne ferm.
 
Ca Reprezentant Special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, voi continua să acord o atenție deosebită acestor aspecte, și în mod special nevoii de a asigura coordonarea între instituțiile și structurile specializate în educația și memoria Holocaustului precum și combaterea antisemitismului”, a declarat Alexandru Muraru.
 

Având în vedere progresele făcute în ultimii 15 ani în domeniul legislativ și instituțional, reamintind de faptul că, în anul 2021, Guvernul a adoptat Strategia naţională pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură, un document strategic cu măsuri concrete pentru următorii trei ani.

România a dobândit statutul de model regional în ceea ce priveşte asumarea trecutului şi combaterea negării şi distorsionării.

În prezent, proiectul Infrastructurii Europene de Cercetare a Holocaustului are 15 parteneri din 13 țări și este coordonat de Institute for War, Holocaust and Genocide Studies (NIOD), Olanda, iar România este partener din anul 2017, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România” Elie Wiesel” fiind membru în EHRI.

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” funcționează ca instituţie publică cu personalitate juridică, coordonată de prim-ministru, și are ca obiect de activitate identificarea, culegerea, arhivarea, cercetarea și publicarea documentelor referitoare la Holocaust, în rezolvarea unor probleme științifice, precum și elaborarea și implementarea de programe educaționale privind acest fenomen istoric.