-0.1 C
București
marți, 18 ianuarie 2022 - 9:35
No menu items!

Alexander Adamescu a fost arestat preventiv în Anglia pentru folosirea de acte false în instanță

spot_img

Alexander Adamescu, fiul lui Dan Adamescu, a fost arestat preventiv în cursul lunii martie în Marea Britanie după ce o instanță londoneză a constatat că acesta ar fi folosit acte false în timpul judecării procesului  de extrădare, potrvit unor surse judiciare citate de Libertatea.ro.

 

Adamescu jr. ar fi folosit documente pretins emise de o autoritate publică din România, care ar fi relevat condițiile de arest. Instanța britanică s-ar fi autosesizat și ar fi sesizat Serviciul de procuratură al Coroanei din Londra, care ar fi deschis un dosar de cercetare pe numele acestuia pentru folosirea unor documente false în instanță. Actele au fost prezentate ca fiind de la Administrația Națională a Penitenciarelor, dar ele ar fi fost măsluite de către omul de afaceri.

 

În respectivul caz instanțele britanice ar fi admis solicitarea procurorilor britanici de schimbare a măsurii eliberării pe cauțiune cu măsura arestării preventive. Procedurile de extrădare în cazul acestuia s-au intensificat iar Adamescu jr. ar putea fi adus curând în România.

În 2017 instanța londoneză a suspendat analiza cererii României de extrădare în cazul lui Alexander Adamescu, ca urmare a unei decizii ICSID, organismul internațional care judecă cazurile de arbitraj în investiții, creat de Banca Mondială.

În martie 2016, procurorii DNA au pus în mișcare a acțiunii penale față Bogdan Alexander Adamescu, om de afaceri, pentru două fapte de dare de mită.

 

În ordonanță anchetatorii arată că în lunile iunie și decembrie 2013, Adamescu jr. împreună cu tatăl său (decedat – n.r.) a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 de euro, respectiv 23.000 de lei magistraților Ion Stanciu și Elena Rovența, judecători la Tribunalul București – Secția VII Civilă. Banii ar fi fost oferiți pentru ca aceștia să dispună, în dosare privind procedura insolvenței, soluții favorabile unora dintre societățile la care acționar era Dan Grigore Adamescu.

T.S.