15.1 C
București
luni, 20 mai 2024 - 9:08
No menu items!

Alertă pe Transfăgărășan. Un urs uriaș dă târcoale. În zonă au fost trimiși salvatori, iar autoritățile au emis un mesaj Ro-Alert

spot_img

Autoritățile au transmis un mesaj RO Alert pentru a anunța prezența unui urs pe Transfăgărășan. La fața locului a fost trimis un echipaj SMURD care va interveni în cazul unor incidente, potrivit Antena 3.

Autoritățile au trimis un mesaj de avertizare RO-Alert pe teritoriul localității Cârțișoara, în scopul informării și avertizării cetățenilor privind prezența unui urs pe DN7C, Transfăgărășan, la kilometrul 126.

„Atenție! A fost semnalată prezența unui urs pe DN7C, km 126 pe raza UAT Cârtișoara. Evitați zona, nu hrăniți animalul. În caz de pericol apelați 112″, scrie în mesajul transmis localnicilor.

10 sfaturi vitale recomandate de Ovidiu Ionescu, prodecanul Facultății de Silvicultură din Brașov, pentru amatorii de drumeții montane, în cazul unei întâlniri cu un urs.

 1. Instinctul este să fugi imediat în momentul în care vezi ursul, dar ar fi cea mai mare greșeală. Oricât de antrenat ai fi nu ai cum sa alergi mai tare decât un urs. Așadar, ai văzut ursul, te oprești si te retragi încet, cu fata spre animal, pe același traseu pe care ai venit.
 2. Nu fluieri, nu țipi, nu faci gălăgie atunci când ai văzut ursul. Asta s-ar putea sa-l agite si mai tare si sa-l determine sa atace. Zgomotul (fluier, petarde, clopot etc.) se face atunci când ești pe poteca de munte tocmai pentru a avertiza ursul ca ești in pădure si sa-i dai timp animalului sa se retragă.
 3. Este esențial sa nu mergi in liniște pe traseu de munte sau prin pădure . Daca ești însoțit, vorbești tare cu colegul de drumeție, daca ești singur, fluieri, cânți.
  Chiar daca are un „nas fin”, ursul nu poate distinge mirosul in cazul in care vântul bate dinspre el. Daca întâlnirea urs-om se face brusc, fără sa-i dai timp animalului sa se retragă, este posibil sa fie tentat sa atace, daca este luat prin surprindere.
 4. Există spray-uri anti urs, dar acestea trebuie să fie de capacitate mare pentru a fi eficiente, jetul cu substanța iritanta trebuie sa ajungă măcar la 10 metri distanta. Substanța nu este dăunătoare pentru animal, doar provoacă o iritație pe căile respiratorii si determina ursul sa fuga. După ce ați activat spray-ul, nu fugiți, ci va retrageți ușor pe același traseu pe care ați venit, cu fata spre animal. Nu-i întoarceți spatele.
 5. Petardele pot fi eficiente, dar nu tot timpul. Ursii au început sa nu mai asocieze zgomotul produs de petarde cu vânătoarea, nu-l mai asociază cu un pericol iminent si exista posibilitatea sa nu se sperie.
 6. Atenție mare la arborii doborâți în pădure, mai ales la cei care au si rădăcinile scoase din pământ. Este locul pe care masculii de urs îl aleg pentru a-si face bârlog. Femelele care au pui își fac adăposturi mult mai elaborate si mai ferite, in peșteri de regula.
 7. Nu va poziționați între puiul de urs și mama acestuia. Femela va considera ca vreți sa-i atacați puiul si va deveni foarte agresiva. Când vedeți un pui de urs, procedați exact ca atunci când va întâlniți cu un urs adult. Poate fi la fel de periculos. Puii de ursi sunt însoțiți mereu de mama lor. Chiar daca nu o vedeți pe ea de prima data, cu siguranță este undeva in apropiere si se pregătește de atac, potrivit bizbrasov.ro
 8. Urșii nu se joacă! Atunci când vedeți un urs care aleargă si face „tumbe” prin pădure, fiți convinși ca este in atac, iar intențiile lui nu sunt deloc prietenești.
 9. Nu oferiți mâncare, nu va îndreptați spre ei, nu vă opriți să le faceți fotografie. Pentru ca hrana este din belșug, femelele de urs au început sa fete mai mult decât doi pui. Ovidiu Ionescu a precizat ca in prezent sunt înregistrate sase cazuri de ursoaice cu cinci pui. In Sinaia, recent, a fost filmata pe străzile din oraș o ursoaica însoțită de patru pui. Așadar, daca ați văzut doi pui in pădure, nu înseamnă ca nu mai sunt si alții in imediata apropiere. Singurul gest salvator este sa va retrageți încet neapărat pe același drum pe care ați venit si in niciun caz sa nu interacționați cu ursuleții. Orice gest, orice mișcare îndreptata spre puii de urs ar putea fi interpretate de mama lor drept un pericol si va ataca.
 10. Ursul nu zgârie, ursul omoară!

 

                                                                                                            Cora Dumitrescu