20.8 C
București
miercuri, 22 mai 2024 - 23:08
No menu items!

Alertă medicală: sirop de tuse pentru copii, retras urgent de pe piață

spot_img

Un sirop de tuse pediatric de la Johnson & Johnson’s a fost retras de pe piață, în Africa de Sud, după ce au fost descoperite niveluri ridicate de dietilen glicol din siropul de tuse. Acestea au fost legate de moartea a zeci de copii.

Este alertă medicală. Autoritatea de reglementare în domeniul sănătăţii din Africa de Sud retrage loturi de sirop de tuse pentru copii de la Johnson & Johnson’s, după detectarea unor niveluri ridicate de dietilen glicol.

Loturile afectate au fost vândute în Africa de Sud, Eswatini, Rwanda, Kenya, Tanzania şi Nigeria.

Retragerea vine după un raport al autorităţii de reglementare din Nigeria, de săptămâna trecută care a detectat pentru prima dată toxina într-un lot de sirop pentru copii Benylin, scrie Reuters.

Kenya şi Nigeria au emis deja retrageri pentru acelaşi sirop, care este utilizat în tratamentul febrei fânului şi al altor afecţiuni alergice care afectează tractul respirator superior.

Kenvue, care deţine acum brandul Benylin după separarea acestuia de J&J anul trecut, a declarat într-un comunicat că îşi desfăşoară propria evaluare şi colaborează cu autorităţile din domeniul sănătăţii pentru a determina un curs de acţiune.

”O revizuire a bazei noastre de date globale de siguranţă pentru perioada dintre lansarea produsului în mai 2021 şi până la 11 aprilie 2024 nu a identificat niciun eveniment advers grav pentru niciun lot de sirop pentru copii Benylin”, se arată în comunicat.

Nivelurile ridicate de dietilen glicol din siropul de tuse au fost legate de moartea a zeci de copii în Gambia, Uzbekistan și Camerun începând cu 2022, într-unul dintre cele mai grave valuri de otrăvire din lume din cauza medicamentelor orale.

Pe 10 aprilie 2024, autoritatea de reglementare a medicamentelor din Nigeria, Agenția Națională pentru Administrarea și Controlul Alimentelor și Medicamentelor (NAFDAC), a făcut un anunț public privind retragerea siropului pediatric Benylin produs de Johnson & Johnson.

D.Constantin