15.1 C
București
luni, 20 mai 2024 - 10:00
No menu items!

Alertă maximă: Turcia ar putea fi atacată de Iran. Ministrul de externe le-a cerut israelienilor să plece de urgență din Istanbul

spot_img

Ministrul de Externe al Israelului, Yair Lapid, a cerut, luni, cetățenilor din Turcia să plece „cât mai curând posibil” din această țară din cauza amenințărilor care vin dinspre iranieni care plănuiesc în mod activ atacuri asupra israelienilor la Istanbul.

„Este un pericol real și imediat”, a declarat Lapid la o întâlnire a parlamentarilor din partidul său Yesh Atid, citând „mai multe încercări iraniene de a comite atacuri teroriste împotriva israelienilor aflați în vacanță la Istanbul”.

„Dacă sunteți deja în Istanbul, întoarceți-vă în Israel cât mai curând posibil”, a spus Lapid. „Dacă ați planificat un zbor spre Istanbul – anulați. Nicio vacanță nu merită viața dumnevoastră”, a adăugat el.

„Nu zburați deloc în Turcia”, decât dacă o astfel de călătorie este „esențială”, a adăugat ministrul de externe.

Iranul și Israelul sunt rivali, iar Teheranul a acuzat statul evreu că a comis o serie de asasinate care vizează personalul nuclear și militar iranian de rang înalt.

Cel mai recent, Iranul a susținut că Israelul a fost responsabil pentru uciderea colonelului Gardienilor Revoluționari Sayyad Khodai, care a fost împușcat în fața casei sale din Teheran pe 22 mai.

Lapid nu a făcut nicio referire la vreo presupusă operațiune israeliană în Iran.

Oficialul israelin a spus că unii israelieni care au călătorit recent în Turcia s-au întors „fără să știe că le-au fost salvate viețile” 

Lapid a mulțumit guvernului turc „pentru efortul pe care îl depun pentru a proteja viețile cetățenilor israelieni”, fără a oferi detalii.

 

D.Constantin