5.6 C
București
vineri, 21 ianuarie 2022 - 15:48
No menu items!

Alertă în SUA! Cum s-au otrăvit zeci de mii de americani folosind greșit dezinfectanții contra COVID-19

spot_img

Intoxicațiile accidentale în SUA au crescut dramatic în timpul pandemiei Covid-19, dar și în Marea Britanie. 45.550 de apeluri legate de expunerea la dezinfectant și agenți de curățare au fost înregistrate de la începutul crizei sanitare, peste ocean, aproape două treimi din incidente au implicat înălbitor și majoritatea celorlalți dezinfectanți nealcoolici și soluții sanitare. Specialișii revistei științifice chemistryworld.com. explică de ce este o idee proastă să amestecăm diferite tipuri de agenți de curățare. 

Specialiștii consultați de revista științifică avertizează populația să utilizeze corect produsele de curățare, în această perioadă de anxietate crescută față de Covid-19, în care toți încercăm să curățam și să dezinfectăm tot ceea ce este în jurul nostru.

  • Înălbitorii conțin o soluție apoasă de hipoclorit de sodiu (NaOCl) la diferite concentrații cu suplimente de surfactanți, agenți anti-spumare și parfumuri. Înălbitorul este coroziv și poate deteriora pielea și ochii și poate fi letal dacă este ingerat.

  • Amoniacul (NH3) este utilizat în soluție apoasă la concentrații de 5% până la 10%. Este utilizat pe scară largă pentru curățarea sticlei, porțelanului și a oțelului inoxidabil, precum și pentru eliminarea depozitelor grase din cuptoare. Este coroziv și toxic.

  • Hidroxidul de sodiu solid, sodă caustică și soluțiile acestei substanțe chimice de bază sunt utilizate pe scară largă pentru a descompune depozitele grase din cuptoare și drenuri. Este coroziv și poate deteriora pielea și ochii dacă intră în contact cu ei sau dacă vaporii sunt inhalați.
  • Acizi clorhidric, nitric și fosforic sunt mai puțin frecvenși în agenții de curățare casnici, dar sunt utilizați în cei comerciali. Se găsesc în spray-uri pentru curățarea băilor. Sunt corozivi și toxici.

Problema apare când substanțele nu sunt utilizate conform instrucțiunilor. Amestecurile de substanțe definfectante au avut efecte tragice în multe situații, motiv pentru care mai multe servicii de urgență au emis avertimente publice.

Într-un caz, directorul unui restaurant și-a pierdut viața după ce a răsturnat din greșeală o găleată cu o soluție puternică de înălbitor pe care o folosea pentru curățarea podelelor, neștiind că în amestec cu un alt agent de curațare genează vapori toxici. Un alt incident a dus la internarea în stare gravă a unei femei care steriliza alimente cu un amestec de înălbitor și oțet.

Chimia amestecurilor necorespunzătoare ale diverselor substanțe de curățare – acizi, amoniac, hipoclorit și hidroxizi – este complicată. O parte a problemei este că amestecarea generează adesea mult gaz și căldură, ceea ce poate rupe sau arde containere sigilate. Există, de asemenea, problema descompunerii care se produce spontan în utilizarea normală și înainte de orice amestecare deliberată sau inadvertentă a agenților de curățare. O astfel de descompunere poate genera substanțe precum acidul hipocloros (HOCl) care apoi poate alimenta reacții suplimentare cu alte produse de curățare.

Primele semne de incompatibilitate între produsele de curățare ar putea fi un zgomot suflat, vapori, căldură și balonare, explică Olga Kuzmina, manager de securitate al facultății la Imperial College London. Dacă volumul amestecului este mic, este recomandat să diluați imediat amestecul adăugând o cantitate abundentă de apă, adaugă ea. Asigurați-vă ventilația crescută dacă este posibil sau părăsiți locația pentru a evita respirația în vapori. Principala reacție trebuie să fie evacuarea și ventilarea spațiilor în care apar astfel de reacții chimice.

ARTICOLUL INTEGRAL POATE FI CITIT AICI!