15.3 C
București
sâmbătă, 8 mai 2021 - 21:40

Alertă în Germania! Rata de multiplicare a SARS-CoV-2 a crescut după relaxarea restricțiilor

Imediat după începutul ridicării restricţiilor, în Germania au apărut indicii de agravare a epidemiei de COVID-19, informează AFP. Rata de infectare sau de reproducere a coronavirusului, urmărită atent de autorităţi, a atins din nou pragul de 1.0, arată date oficiale publicate luni seara de Institutul Robert Koch, scrie Agerpres.

Valoarea numerică arată câtor persoane le este transmis virusul, în medie, de la fiecare individ infectat. Este pentru prima oară când a fost atins pragul supraunitar, după 15 aprilie, când rata a scăzut la un minim de 0,7, după care a început din nou să crească.

Dacă tendinţa se confirmă, eforturile autorităţilor de revenire treptată la normal ar putea fi îngreunate, în timp ce populaţia este tot mai nerăbdătoare, apreciază AFP.

Cabinetul federal de la Berlin şi guvernele landurilor, cărora le revin deciziile finale în materie de sănătate, urmează să discute următoarele etape de ridicare a restricţiilor joi şi să ia decizii în 6 mai.

Creşterea ratei de infectare pare să confirme temerile cancelarului Angela Merkel, care susţine o linie mai dură şi a avertizat de mai multe ori asupra tendinţei opiniei publice şi a unor responsabili politici de a sări peste etape. Recent, ea a arătat că sistemul de sănătate ar putea ajunge la limita capacităţii – ca număr de paturi în spitale – până în octombrie, la o valoare de 1,1, până în iulie la 1,2 şi până în iunie la 1,3.

În Germania se înregistraseră marţi 156.337 de cazuri şi 5913 decese de la debutul epidemiei COVID-19. Relaxarea restricţiilor care au limitat răspândirea virusului a început în 20 aprilie, una din cele mai importante măsuri fiind redeschiderea şcolilor, a liceelor şi a unor magazine.