12.1 C
București
duminică, 3 martie 2024 - 15:28
No menu items!

Alertă! Cazuri de difterie cutanată descoperită in Capitală. Boala apare la consumatorii de droguri. Ultimul caz în România, în 1989

spot_img

Ministerul Sănătății a anunțat că cei doi pacienți la care s-au idenficat leziunile cutanate sunt în vârstă de 38 și 40 ani, sunt bărbați și consumatori de droguri, infectați HIV. Ei au fost internați la un spital de boli infecțioase din București.

”Din leziunile cutanate aflate la locurile de injectare, s-au izolat tulpini de Corynebacterium diphteriae ne-toxigene. Evoluția pacienților este favorabilă.”

Tulpinile de bacil difteric care produc toxina (toxigene) și sunt implicate în producerea difteriei respiratorii sunt diferite de cele izolate la cei doi pacienți. Ultimul caz de difterie cu tulpini toxigene a fost înregistrat în România în anul 1989. Acest tip de difterie se previne prin vaccinare încă din primul an de viață, cu vaccinul inclus în Programul Național”, se precizează în comunicat.

Ambii pacienţi la care a fost confirmată difteria cutanată netoxigenă au fost internaţi la Spitalul ”Victor Babeş”.

Boala apare la persoane din grupuri vulnerabile, în general consumatori de droguri, care trăiesc in condiţii precare.

Reprezentanţii INSP afirmă că în România nu au mai fost înregistrate din 1990 cazuri de difterie.

Difteria este provocată de Corynebacterium diphtheriae. Există două forme clinice de difterie: respiratorie şi cutanată. În cazul difteriei cutanate, microorganismele pătrund prin pielea lezată, apar papule care evoluează spre ulceraţie cronică greu vindecabilă, acoperită uneori de o membrană cenuşie.

D.Constantin