0.3 C
București
marți, 25 ianuarie 2022 - 19:19
No menu items!

ALERTĂ ANPC. Amenzi de zeci de mii de lei și activitate suspendată pentru hypermarketuri de pe Valea Prahovei

spot_img

Vitrine frigorifice cu praf și rugină sau fructe cu modificări organoleptice, moi și cu pete, sunt doar o parte dintre neregulile constatate de inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC) la mari retaileri care au magazine în stațiunile de pe Valea Prahovei.

Potrivit ANPC, au fost controlate magazinele a 3 mari operatori economici, din Bușteni și Predeal, respectiv Penny, Profi și Carrefour.

În urma abaterilor constatate au fost aplicate 4 amenzi în valoare de 53.000 lei, un avertisment și s-a dispus oprirea temporară a activității unei măcelării din magazinul Penny și a vitrinelor asistate de la Profi. De asemenea, inspectorii au decis oprirea definitivă de la comercializare a peste 150 kg de produse alimentare și oprirea temporară de la vânzare a peste 400 kg de produse alimentare până la remedierea deficiențelor.

În urma acțiunilor de control, comisarii ANPC au constatat mai multe abateri, printre care utilizarea unor vitrine frigorifice neigienizate, ale căror tăvi de prezentare a mărfii conțineau urme de resturi alimentare, pete și lichid provenit de la scurgerile din produse, existența unor ventilatoare ale vitrinelor cu depuneri sau strat gros de praf, urme de mucegai și de rugină pe tăblia din partea superioara a vitrinei.

“Având în vedere că în vitrină aerul este recirculat permanent cu ajutorul ventilatoarelor insalubre și neigienizate, produsele alimentare neambalate (vrac) și cele care sunt desfăcute în vederea comercializării la sută de grame, sunt supuse riscului de a se contantamina, devenind astfel produse alimentare nesigure pentru consumatori”, au precizat reprezentanții ANPC.

De asemenea, au fost găsite la vânzare legume și fructe cu modificări organoleptice, lovituri mecanice, pete, deshidratate, consistență moale, improprii consumului uman.

“Deși unii operatori economici demonstrează că neglijența este încă întâlnită, considerăm că, prin monitorizarea permanentă și verificările atente, dar și prin consiliere și prevenție, veghem la respectarea legii și a drepturilor consumatorilor, pe care îi asigur încă o dată că au în noi un partener și, ca atare, un sprijin redutabil. Chiar dacă românii sunt în vacanță, pregătindu-se să sărbătorească Sfintele zile de Crăciun, alături de cei dragi, oriunde în țară, noi dorim să ne convingem, în teren, că bucuria acestor momente este completată de serviciile de calitate pe care le primesc de la operatorii economici“, a declarat președintele ANPC, Mihai Culeafă. 

Raluca Dan