10.6 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 17:28
No menu items!

Alegeri SUA. Urnele s-au închis. Trump și Biden umăr la umăr. State cu rezultate-surpriză

spot_img

Închiderea ultimelor circumscripţii în Insulele Aleutine din Alaska, miercuri, la ora 06:00 GMT, a pus capăt zilei electorale din SUA, într-un scrutin foarte strâns în care ar putea dura câteva zile până se vor cunoaşte rezultatele definitive, transmite EFE.

Alaska, unde sunt două fusuri orare, este ultimul stat în care se închid circumscripţiile electorale şi este de aşteptat că cei trei mari electori alocaţi acestui stat să-i revină preşedintelui în exerciţiu Donald Trump, informează Agerpres. 

Pe de altă parte, doar 75.000 din cele 350.000 de voturi primite prin poştă în statul-cheie Pennsylvania – cu 20 de mari electori – vor fi luate în calcul la numărătoarea finală.

O oficialitate a oraşului Philadelphia, Lisa Deeley, a declarat marţi noapte într-o conferinţă de presă, la închiderea votului, că 275.000 de voturi primite anticipat nu se vor regăsi în numărătoarea finală până miercuri dimineaţa sau chiar mai târziu în cursul săptămânii.

La alegerile din 2016, preşedintele Trump s-a proclamat învingător în acest stat cu doar 44.000 de voturi.

UPDATE: Ultimele secții de vot s-au închis în Alaska, fapt ce pune capăt zilei alegerilor în Statele Unite. Numărarea voturilor  nu s-a terminat încă, însă, iar câștigătorul urmează să fie stabilit în următoarele ore sau zile pe măsură ce voturile continuă să fie numărate în multe state competitive.

UPDATE: Donald Trump câștigă statul Montana. Scorul în colegiul electoral este de 220 (Biden) la 213 (Trump)

UPDATE: Joe Biden câștigă districtul 2 al statului Nebraska și un vot electoral. Scorul în colegiul electoral este de 220 (Biden) la 209 (Trump). Câștigătorul alegerilor ar putea să fie condiționat de victoria în Wisconsin, Michigan și Pennsylvania.

UPDATE: Donald Trump câștigă statul Texas. Scorul în colegiul electoral este de 219 (Biden) la 209 (Trump). 

Joe Biden a ieșit cu un discurs neobișnuit pentru a bloca anunțarea victoriei de către Trump. Trump: Vor să fure alegerile!

În mod cu totul neobișnuit pentru o seară a alegerilor, Joe Biden a ieșit în fața presei cu un scurt discurs menit să blocheze planul lui Donald Trump de a-și anunța victoria în alegeri înainte de finalizarea numărării tuturor voturilor. „Suntem pe cale să câștigăm, păstrați-vă credința!”, a spus Biden. 

Donald Trump a anunțat și el că urmează să se adreseze națiunii și s-a plâns că „democrații vor să fure alegerile”.

UPDATE: Donald Trump câștiga statul Iowa.

UPDATE: Joe Biden a câștigat statul Minnesota, iar Trump câștigă Florida.

Disperare în tabăra democraților

UPDATE: Pe măsură ce statele pe care mizau democrații se „înroșesc” pe harta rezultatelor și trec în contul lui Trump, în tabăra democraților se simte o dezamăgire uriașă. 

Adjunctul șefului de campanie al lui Joe Biden, Rufus Gifford, a postat pe Twitter anunțul sec: „O să câștigăm”, ocazie pentru simpatizanții democrați să își exprime disperarea dată de faptul că Donald Trump pare să se poziționeze ca învingător al alegerilor. „Retrăiesc momentul 2016”, scrie unul dintre comentatori, ”este îngrozitor că jumătate din țară a votat cu monstrul ăla”, comentează altul. 

Fox News prezintă un scor de 227 pentru Biden și 204 pentru Trump. Biden ar fi câștigat Arizona, iar Trump Florida

UPDATE: Harta electorală a celor de la Fox News arată un avans mai mare al celor doi candidați – Florida și Ohio au fost deja trecute în suita de state a lui Trump, în timp ce Arizona ar urma să fie câștigată de Joe Biden.

Specialiștii estimează o prezență totală la vot de peste 160 de milioane de alegători, dintre care 100 de milioane la vot anticipat și prin corespondență. 

UPDATE: Joe Biden a câștigat și statele de pe coasta Vest, tradițional democrate, și a obținut, până în acest moment, 192 de voturi electorale din cele minimum 270 necesare. Donald Trump are 114, și conduce și la votul popular, cu 50%, față de numai 47% cât întrunește, deocamdată, Joe Biden. 

Votul din Virginia merge tot la Biden, și fostul vicepreședinte al SUA adună 205 voturi electorale

Donald Trump a câștigat alegerile în Ohio și a urcat la 132 de voturi electorale. 

UPDATE: Presa americană scrie că deși rezultatele parțiale ale votului direct pot să îl favorizeze pe Donald Trump, trebuie așteptată și numărarea voturilor prin corespondență. 

Simpatizanții democraților au preferat această metodă de vot, motiv pentru care s-a și înregistrat o prezență record la alegeri, în timp ce susținătorii lui Donald trump au fost încurajați să se prezințe la urne în persoană. 

Statele americane numără aceste voturi exprimate diferit în multe feluri diferite, motiv pentru care în state cheie precum Florida sau Texas, unde conduce Donald Trump, rezultatele ar putea fi schimbate de voturile prin corespondență.