1.3 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 3:10
No menu items!

Alegeri SUA. Tensiune fără precedent. Trump și-a anunțat victoria și amenință că va merge la Curtea Supremă

spot_img

Donald Trump și-a anunțat victoria înainte de finalul numărării voturilor și a acuzat fraudarea alegerilor dacă va continua numărarea voturilor prin corepondență și după încheierea procesului de vot la urne.

Președintele în exercițiu a amenințat cu un proces la Curtea Supremă. În schimb, democrații au transmis că alegerile se termină în momentul numărării ultimului vot. Pentru a câștiga alegerile, oricare dintre candidați are nevoie de minimum 270 de voturi electorale (electori), iar Joe Biden conduce în clasamentul rezultatelor provizorii. Contrar sondajelor de opinie care îl anunțau câștigător pe Biden, lupta este foarte strânsă.

14.35: Joe Biden trece în față în Wisconsin, stat cu 10 voturi electorale, după procesarea a 95% din buletinele de vot, conform CNN și datelor centralizate de Fox News. De asemenea, candidatul democrat recuperează teren și în Michigan, acolo unde la 90% din voturi procesate Biden are 13 mii de voturi mai puțin.

13.32: Premierul sloven Janez Jansa e primul lider european care l-a felicitat pe Donald Trump printr-un comunicat oficial pentru victorie, deși rezultatul final din SUA încă nu e cunoscut. Trump și-a clamat victoria printr-un discurs de la Casa Albă, respins însă de tabăra democrată

Fox News: Biden 238 voturi / Trump 213 voturi

CNN: Biden 224 voturi / Trump 213 voturi

Pentru a câștiga alegerile, orice candidat are nevoie de minimum 270 de voturi electorale

13.07: Votanții din SUA așteaptă încă numărarea voturilor din statele unde diferențele sunt prea mici pentru a fi prognozat un învingător. Marile televiziuni americane de știri nu pot face proiecții în state cu număr mare de electori, precum Pennsylvania, astfel încât tensiunea se perpetuează și nici un candidat nu poate fi declarat învingător.

12.56: Rapperul Kanye West (unul dintre candidații fără șanse reale) și-a recunoscut înfrângerea printr-o postare pe Twitter, dar și-a anunțat candidatura pentru alegerile din 2024

12.52: Guvernatorul democrat din Pennsylvania, Tom Wolf, a denunțat pe Twitter declarațiile președintelui Donald Trump, numindu-le ”un atac partizan la adresa alegerilor, voturilor și democrației”, potrivit FoxNews. El a promis că în statul său va fi numărat și ultimul vot, după ce Trump s-a declarat învingător și a cerut stoparea numărării voturilor. Trump a invocat o presupusă fraudă, fără să aducă însă nici o probă în sprijinul afirmației sale.

12.51: Numărătoarea continuă în cele câteva state ce se vor dovedi decisive, precum Pennsylvania, dar și în cazul zecilor de milioane de voturi prin corespondență.

11.22: Toată atenția se îndreaptă în aceste momente către statele cheie Pennsylvania, Wisconsin și Michigan, acolo unde încă nu au fost numărate toate voturile exprimate prin corespondență, care, conform specialiștilor, ar fi favorabile candidatului democrat. Potrivit reprezentanților oficiali citați de CNN, în Pennsylvania au fost numărate doar 39% din voturile prin corespondență.

11.14: Șeful de campanie al echipei Biden, Jen O`Malley Dillon, a declarat că discursul lui Donald Trump privind câștigarea alegerilor este „Scandalos, fără precedent și incorect”, transmite CNN. O’Malley Dillon a continuat spunând că „numărarea nu se va opri”.