12.9 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 1:09

Alegeri Republica Moldova. Partidul Maiei Sandu a câștigat detașat 63 din cele 101 mandate din Parlament

spot_img

Principalul partid proeuropean din Republica Moldova, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), al preşedintelui Maia Sandu, a câştigat detaşat alegerile parlamentare anticipate, organizate duminică, potrivit rezultatelor prezentate de Comisia Electorală Centrală.

Comisia Electorală Centrală a anunţat finalizarea centralizării proceselor verbale din toate cele 2.150 de secţii de votare deschise atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât şi în străinătate. Rezultatele indică victoria PAS cu 52,8% din totalul voturilor valabil exprimate. Astfel, partidul Maiei Sandu a obţinut 774.754 de voturi din totalul celor 1.467.205 valabil exprimate.

Principala formaţiune politică de stânga, Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS), din care face parte partidul lui Igor Dodon, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSDRM), a fost votat de doar 27,17% din electorat, reprezentând 398.678 alegători.

Astfel, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), al preşedintelui Maia Sandu, va deţine 63 din cele 101 mandate în noul Parlament al Republicii Moldova, potrivit calculelor făcute de portalul alegeri.md.

BECS, care a fost votat de doar 27,17% din electorat, a obţinut 32 de mandate de deputaţi, în timp ce PPŞ, care a obţinut în alegerile de duminică un scor de 5,74%, va avea şase mandate de deputaţi.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuie să întrunească 5% din voturile valabil exprimate, iar blocurile electorale 7%.

M. Nedelcu