19.3 C
București
luni, 25 septembrie 2023 - 9:21
No menu items!

Alegeri parlamentare „strânse” în Ungaria. Viktor Orban, aproape să piardă puterea

spot_img

Alegerile parlamentare din Ungaria au început duminică, 3 aprilie. Sunt estimări strânse și sondaje cu cifre extrem de apropiate între premierul în exercițiu Viktor Orban liderul coaliției FIDESZ-KDNP, aflată la guvernare din 2010 și Péter Márky-Zay, liderul opoziției formate din 6 partide.

Toate estimările analiștilor și sondajele de opinie arată că rezultatul final nu se poate prevedea, luându-se în calcul și un număr mare de nehotărâți. 

Campania electorală a fost afectată de războiul din Ucraina, președintele acestei țări, Volodimir Zelenski, făcând de mai multe ori acuzații grave la adresa premierului Ungariei Viktor Orban. De altfel, și oficialii europeni i-au adresat deseori acuzații privind atacurile lui Orban la adresa statului de drept, ținerea sub control a mass-mediei, a justiției și a parlamentarilor, pentru a-și impune „reformele”.

Sunt șase partide din opoziție care și-au unit forțele pentru a-l dat jos pe Viktor Orban după 12 ani – Jobbik (Mişcarea pentru o Ungarie mai Bună), Momentum (Mişcarea Momentum), LMP (Politica poate fi şi Altfel), Párbeszéd (Dialog pentru Ungaria), MSZP (Partidul Socialist Maghiar) şi DK – Demokratikus Koalíció (Coaliţia Democratică), liderul acestora fiind Péter Márky-Zay.

Alegerile nu vor fi decise în capitala Ungariei, unde se întrevede o victorie a opoziţiei, deoarece sunt între 20 și 30 de circumscripţii indecise în privinţa celor 199 de locuri în parlament.

Cel mai recent sondaj Publicus arată că tabăra Fidesz a premierului Viktor Orban şi cea a opoziţiei unite sunt umăr la umăr în intenţiile de vot. Alte sondaje arătau că Fidesz, partidul la putere, are un uşor avantaj. Fidesz este susținut și de partidul maghiarilor din România, UDMR.

E. Stan