21.1 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024 - 8:57
No menu items!

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. MAE extinde campania de informare pentru românii din străinătate. Pliante, distribuite la frontiere

spot_img

Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate, aflați în tranzit înspre și dinspre România, vor primi la punctele de trecere a frontierei – atât la cele terestre, cât și la cele din aeroporturile internaționale – pliantul MAE „Alegeri parlamentare – Cum puteți vota în străinătate” și un formular de înscriere în Registrul electoral pentru votul în străinătate la alegerile parlamentare.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE) au transmis, luni, într-un comunicat de presă, că acțiunea are loc cu sprijinul Ministerului Afacerilor Interne și prin intermediul Poliției de Frontieră.

„Acțiunea face parte din ampla campanie de informare derulată de Ministerul Afacerilor Externe în vederea aducerii la cunoștința cetățenilor români cu domiciliul sau reședința în străinătate asupra noilor modalități de exercitare a votului în străinătate: votul prin corespondență și votul la secțiile înființate la cererea alegătorilor în localitățile de domiciliu/ reședință. Ambele modalități presupun înscrierea în Registrul electoral și reprezintă alternative la varianta exercitării votului la secțiile organizate pe lângă sediile ambasadelor și consulatelor”, precizează oficialii MAE în comunicatul de presă.

Materiale informative realizate de MAE și de Autoritatea Electorală Permanentă sunt disponibile pentru cetățenii români din străinătate și la sediile misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României.

„Totodată, românii cu domiciliul sau reședința în străinătate interesați de informații referitoare la condițiile exercitării dreptului la vot la alegerile parlamentare din acest an pot accesa secțiunea specială dedicată acestui scrutin pe pagina de web a MAE, la adresa www.mae.ro/parlamentare-2016, pagina de Facebook a MAE, precum și site-urile misiunilor diplomatice”, mai precizează reprezentanții MAE.

Decizia de extindere a acestei campanii vine după ce, potrivit statisticilor Autorității Electorale Permanente (AEP), până la data de 1 august 2016, au fost validate doar 4.616 cereri de înscriere în Registrul electoral depuse de alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate.

Dintre acestea, 3.703 menționează opțiunea pentru votul prin corespondență, iar 913 pentru votul în secțiile de votare.

„AEP face apel la cetățenii români din afara granițelor țării să se adreseze misiunilor diplomatice și oficiilor consulare în vederea depunerii documentelor necesare înscrierii în Registrul electoral cu opțiunea pentru votul prin corespondența sau la o secție de votare din apropierea locuinței. De asemenea, Autoritatea le recomandă alegătorilor români din străinătate să se informeze la Ministerul Afacerilor Externe în legătură cu organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare în afara țării”, se arată într-un comunicat de presă al AEP transmis luni.

Potrivit Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, Ministerul Afacerilor Externe organizează alegerile parlamentare în străinătate.

AEP informează cetățenii români din diaspora cu privire la înscrierea în Registrul electoral, condițiile de votare și locurile de desfășurare a votării în străinătate și de aceea va comunica săptămânal datele privind numărul de solicitări de înscriere în Registrul electoral depuse de către alegătorii români cu domiciliul sau reședința în afara țării.

Cele mai multe cereri de înscriere în Registrul electoral pentru votul prin corespondență provin de la cetățeni din Spania – 1.740, Italia – 913, Franța – 148, Germania – 122, Belgia-106, Regatul Unit – 103 și Australia – 78.

CITEȘTE ȘI: Alegerile parlamentare 2016 în diaspora – premise pentru un eșec total

R.D.