19.2 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 2:43
No menu items!

Alegeri parțiale în SUA: Republicanii, favoriți în sondaje

spot_img

Pentru preluarea majorității în Senat, republicanii au nevoie de șase locuri

 alegeri, vot sua

Alegătorii din SUA sunt așteptați marți la secțiile de votare pentru a se pronunța asupra componenței Camerei Reprezentanților și a unei treimi din Senat, republicanii fiind favoriți, conform majorității sondajelor de opinie, relatează DPA.

Electoratul va alege 36 de senatori și pe toți cei 435 membri ai Camerei Reprezentanților (unde republicanii sunt majoritari), alături de 36 dintre cei 50 de guvernatori și mii de reprezentanți în administrația locală.

Barack Obama, care mai are doi ani de mandat ca președinte al SUA, a subliniat că vede aceste alegeri ca pe un referendum cu privire la politicile promovate de administrația sa.

Partidul Republican (centru-dreapta) speră că nemulțumirile față de unele măsuri adoptate de administrația Obama vor face ca republicanii să obțină controlul asupra Senatului, în timp ce democrații (centru-stânga) speră să își păstreze influența de până acum din această cameră legislativă.

În vederea preluării majorității în Senat, republicanii au nevoie de șase locuri. Disputa electorală se anunță a fi de interes ridicat în state tradițional conservatoare, precum Arkansas, Georgia și Alaska. În opt state bătălia electorală va fi pe muchie de cuțit: Alaska, Colorado, Georgia, Iowa, Kansas, Louisiana, New Hampshire și Carolina de Nord, șase dintre ele fiind în prezent sub controlul parlamentarilor democrați. Alte trei state controlate de către democrați (Dakota de Sud, Virginia de Vest și Arkansas) ar urma să fie „preluate” de republicani.

Primele secții de vot se vor deschide în nouă state de pe coasta de est la ora locală 06:00 (11:00 GMT), iar ultimele se vor închide în statele Alaska și Hawaii la ora 05:00 GMT a zilei de miercuri. Primele exit-poll-uri pentru coasta de est sunt așteptate marți la ora locală 19:00 (miercuri la 00:00 GMT).