5.2 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 11:00

Alegeri locale în Republica Moldova. Care este miza politică

spot_img

Toate secțiile de vot din Republica Moldova s-au deschis duminică dimineața pentru alegeri locale

Moldova Republica

Iurie Ciocan, președintele Comisiei Electorale Centrale, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că cele 1.977 de birouri electorale amenajate pentru alegerile locale de duminică au fost deschise la ora 07.00 fără incidente. La ora 08.00, conform agențiilor de presă, rata de participare era de 3%.

În cadrul acestui scrutin sunt eligibile 1.116 posturi de consilieri raionali, peste 10 mii posturi de consilieri locali și 898 de funcții de primar.

În jur de 2,8 milioane de moldoveni sunt aşteptaţi la urne pentru a-şi alege primarii și consilierii locali și raionali. Votul are loc într-un context extrem de tensionat – premierul de la Chişinău, Chiril Gaburici, a demisionat, din conturile a 3 bănci au dispărut aproape un miliard de dolari, iar un sondaj recent arată că aproape jumătate dintre cetăţenii Republicii Moldova nu mai au încredere în niciun politician.

Alegerile locale din Republica Moldova vor fi urmate de discuţii pentru formarea unui nou guvern. Actualele partidele de la putere, Partidul Liberal-Democrat şi Partidul Democrat vor chema la negocieri şi Partidul Liberal, cealaltă formaţiune proeuropeană din Parlamentul de la Chişinău.

Cea mai importantă competiţie electorală este cea pentru Primăria Chişinău, unde edilul în funcţie, Dorin Chirtoacă, va încerca să obţină un al treilea mandat, dacă o învinge pe socialista Zinaida Greceanîi, fost premier în ultimele luni de mandat ale fostului președinte comunist Vladimir Voronin.