6.2 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 10:32

ALEGERI ÎN REPUBLICA MOLDOVA: Cinci partide au intrat în Parlament

spot_img

În urma centralizării a 89,19% din voturile exprimate, CEC a anunțat că pe prima poziție în opțiunile electoratului s-a aflat PSRM

alegeri-moldova

Cinci formațiuni politice au acces în Parlamentul Republicii Moldova în urma alegerilor de duminică, potrivit datelor oficiale furnizate luni de Comisia Electorală Centrală (CEC).

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Partidul Democrat din Moldova (PDM) și Partidul Liberal (PL) au depășit pragul electoral de 6%, urmând să aibă reprezentare în noul legislativ de la Chișinău.

În urma centralizării a 89,19% din voturile exprimate, CEC a anunțat că pe prima poziție în opțiunile electoratului s-a aflat PSRM, condus de Igor Dodon, cu 21,34% din voturi. Pe poziția a doua s-a situat PLDM, al fostului premier Vlad Filat, iar pe trei partidul lui Vladimir Voronin, PCRM, cu 17,95% din voturi.

Celelalte două partide care vor avea acces în Parlament sunt PDM, condus de Marian Lupu, care a obținut 15,78% din voturi, și Partidul Liberal, în fruntea căruia se află Mihai Ghimpu, cu 9,36%. Repartizarea provizorie a celor 101 mandate de deputați, potrivit CEC, arată după cum urmează: PSRM — 25 de mandate, PLDM — 24, PCRM — 21, PRM — 19 și PL — 12. În aceste condiții, partidele proeuropene au obținut o majoritate în Parlament, beneficiind de 55 de mandate.