10.1 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 11:46

ALEGERI ÎN MAREA BRITANIE. Conservatorii lui David Cameron, marii câștigători

spot_img

Premierul britanic va fi primit, vineri, la prânz, de Regina Elisabeta a II-a, pentru a discuta despre formarea guvernului

cameron

Premierul britanic David Cameron va fi primit vineri la ora 11.30 GMT (13.30 – ora României) de Regina Elisabeta a II-a, după ce Partidul Conservator a câștigat cele mai multe mandate parlamentare în alegerile legislative desfășurate joi în Regatul Unit, a anunțat o purtătoare de cuvânt, citată de Reuters și AFP.

Vizita la șeful statului este o procedură oficială în vederea formării guvernului.

Potrivit unei estimări BBC, conservatorii ar fi creditați cu o majoritate de 329 din cele 650 de mandate din Camera Comunelor.

Prima consecință a rezultatului alegerilor: Ed Miliband va demisiona din funcția de lider al Partidului Laburist după înfrângerea suferită de această formațiune, după cum a anunțat vineri BBC, citat de Reuters.

Miliband declarase vineri dimineață că formațiunea sa politică a avut o noapte ”foarte dezamăgitoare”, după ce rezultatele la ieșirea de la urne au arătat că laburiștii au suferit o înfrângere evidentă în fața conservatorilor.

”Aceasta a fost în mod clar o noapte foarte dificilă și dezamăgitoare pentru Partidul Laburist”, a spus Ed Miliband în fața susținătorilor săi din circumscripția Doncaster (nordul Angliei), unde a fost reales parlamentar.

Recunoscându-și practic înfrângerea, Ed Miliband a adăugat că-i pare foarte rău pentru ceea ce s-a întâmplat la aceste alegeri din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în special în Scoția unde ascensiunea naționaliștilor ”i-a copleșit” pe laburiști.

R.D.