13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 1:31
No menu items!

Alegeri în Germania: Merkel şi Steinbrück, într-un duel televizat

spot_img

Alegeri în Germania: Merkel şi Steinbrück, într-un duel televizat

Cu trei săptămâni înainte de alegerile legislative din Germania, cancelarul Angela Merkel şi rivalul său Peer Steinbrück vor participa duminică la singurul lor duel televizat, semnalează joi AFP.

Fost ministru de finanţe în guvernul Merkel de „mare coaliţie” din 2005 până în 2009, Peer Steinbrück, în vârstă de 66 de ani, ar urma să încerce o destabilizare a cancelarului folosindu-se de subiectele polemice apărute în dezbaterea germană: criza euro şi proiectul unei intervenţii militare în Siria, potrivit aceleiaşi surse.

Totodată, Steinbrück ar urma să insiste asupra diferenţelor care s-au accentuat în ultimii ani între bogaţi şi săraci.

Ultimele sondaje de opinie indică un avans în creştere pentru Angela Merkel, în vârstă de 59 de ani, care are şanse să obţină un nou mandat pentru actuala coaliţie de guvernământ cu Partidul Liber-Democrat (FDP).

Potrivit unui sondaj de opinie publicat miercuri, conservatorii – Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin-Socială (CSU, în Bavaria) – sunt creditaţi cu 41% din intenţiile de vot, aproape dublu faţă de social-democraţi, creditaţi cu 22%. FDP are 5%, iar Verzii, aliaţi ai SPD, 11%.

Circa 30 de procente îl separă pe Steinbrück de Merkel în sondajele de popularitate. Angela Merkel este preferată mai ales pentru modul în care a gestionat criza euro.

În privința Siriei, SPD şi CDU par să fie de acord pentru a susţine o acţiune a comunităţii internaţionale.

C.I.