13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 0:51
No menu items!

Alegeri decisive în Germania. Angela Merkel pleacă din fotoliul de cancelar după 16 ani

spot_img

Germanii își vor alege, duminică, un nou cancelar după Angela Merkel, care a stat la putere 16 ani. Sunt trei principali candidați, de la Partidul Social-Democrat, Uniunea Creştin-Democrată și Partidul Verde.

Candidaţii la funcţia de cancelar sunt anunţaţi de partide înainte de alegeri- Partidul Social-Democrat îl are pe Olaf Scholz, Uniunea Creştin-Democrată pe Armin Laschet, iar Partidul Verde pe Annalena Baerbock.

Cancelarul este votat de Bundestag într-un vot secret, apoi este numit de preşedintele federal. Pentru a fi ales, cancelarul federal trebuie să câştige o majoritate absolută de voturi.

Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga), avându-l candidat la funcţia de cancelar pe Olaf Scholz, se situează la nivelul de 25% din intenţiile de vot, potrivit mediei celor mai recente sondaje de opinie. Uniunea Creştin-Democrată / Uniunea Creştin-Socială (CDU/CSU, centru-dreapta), care îl are candidat pentru postul de cancelar pe Armin Laschet, a crescut în preferinţele electorale în ultimele zile şi este la nivelul de 22%.

Alianţa ’90 / Verzi (ecologistă) era creditată cu 16-17% din intenţiile de vot înaintea scrutinului parlamentar.

Mai sunt și partide care au candidați mai puțin cotați în preferințele alegătorilor, dar care pot face parte dintr-o viitoare alianță, în funcție de procentele obținute. Partidul Liber-Democrat (FDP, liberal) este la nivelul de 11-12%, iar formaţiunea de extremă-dreapta Alternativă pentru Germania (AfD) este creditată cu 10-11%. Formaţiunea Die Linke (extremă stânga) este la nivelul de 6-7%.

Cel mai probabil niciun partid nu va obţine o majoritate, iar numele viitorului cancelar va fi decis în urma negocierilor pentru formarea unei coaliţii.

Emanuel Stan