12.3 C
București
miercuri, 22 septembrie 2021 - 4:22

ALEGERI 2009. Comisia de anchetă ar putea decide luni reinvitarea Codruței Kovesi la audieri

spot_img

Reinvitarea procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, pentru audieri ar putea fi supusă, luni, votului Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009. Asta, ca urmare a deciziei CCR care instituie obligativitatea prezenţei acesteia la audieri şi a publicării motivării în Monitorul Oficial.

Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 se va reuni luni la ora 13.30 pentru a o audia pe avocata Maria Vasii, după ce aceasta a a făcut afirmaţii legate de moartea suspectă a unui judecător, transmite Mediafax. 

Pe ordinea de zi ar putea figura şi supunerea la vot a reinvitării lui Kovesi pentru a fi audiată, în condiţiile în care la ultima şedinţă nu s-a discutat acest aspect întrucât motivarea deciziei CCR – care instituie obligativitatea prezenţei acesteia la audieri  – nu fusese încă publicată în Monitorul Oficial. Astfel, Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 a aşteaptat publicarea în Monitorul Oficial a motivării deciziei Curții referitoare la cazul Kovesi pentru a supune la vot reinvitarea acesteia la audieri. 

„Această motivare a CCR nu a fost publicată încă în Monitorul Oficial, iar o decizie nepublicată nu e obligatorie, nu produce efecte juridice şi, din punctul nostru de vedere, încă nu există”, a spus preşedintele Comisiei, Oana Florea, săptămâna trecută. Întrebată dacă membrii Comisiei aşteaptă publicarea motivării deciziei în Monitor pentru a o rechema pe Kovesi la audieri, Florea a răspuns: „Vom redeschide discuţia. Dacă sunt argumente ale colegilor, voi supune la vot”. „Decizia CCR conţine destule elemente pentru a crea cadrul legislativ. Până la acest moment nu am făcut propuneri de invitare nici a doamnei Kovesi, nici a altor înalţi funcţionari din Parchete, judecători, tocmai pentru că nu vrem să încălcăm legile, Constituţia, nu vrem să ne desfăşurăm activitatea în mod discutabil. Am aşteptat această decizie pentru a şti exact care ne sunt prerogativele, ce putem face”, a adăugat Oana Florea.

În cadrul şedinţei de săptămâna trecută a Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, deputatul PSD Liviu Pleşoianu a menţionat că se “impune” reinvitarea lui Kovesi la Comisie, în “lumina” deciziei CCR şi a motivării, dar că va face această propunere după publicarea în Monitorul Oficial.

“Se impune reinvitarea doamnei Kovesi. Nu propun acum asta, aşteptăm să apară în Monitorul Oficial motivarea CCR”, a spus Pleşoianu.