19.2 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023 - 8:49
No menu items!

Al patrulea deces cauzat de variola maimuței raportat la nivel global, în afara Africii: un tânăr de 22 de ani din India

spot_img

India a confirmat primul deces cauzat de variola maimuţei în statul sudic Kerala, fiind vorba despre un tânăr în vârstă de 22 de ani, care s-a întors recent din Emiratele Arabe Unite, relatează BBC.

Tânărul, în vârstă de 22 de ani, care s-a întors recent din Emiratele Arabe Unite, a murit sâmbătă.

Ministrul Sănătăţii din Kerala, Veena George, a declarat că bărbatul a fost testat iniţial pozitiv pentru virus în străinătate. De asemenea, probele testate după moartea lui au identificat virusul, a spus oficialul, luni.

Acesta este al patrulea deces raportat la nivel global, în afara Africii.

Douăzeci de contacte apropiate ale bărbatului au fost catalogate drept ”risc ridicat” şi au fost izolate, printre care familia, prietenii şi nouă persoane cu care a jucat recent fotbal, a adăugat ministrul.

Tânărul a avut febră şi i s-au umflat ganglionii limfatici când a fost internat la un spital privat pe 27 iulie, a declarat, duminică, ministrul indian al Sănătăţii pentru site-ul de ştiri The NewsMinute.

Cu toate acestea, nu avea erupţii cutanate pe corp şi medicii nu au avut niciun să bănuiască că ar fi avut variola maimuţei.

Bărbatul fusese testat pozitiv pentru virus în Emiratele Arabe Unite pe 19 iulie, cu câteva zile înainte de a pleca în Kerala, dar familia sa a informat oficialii din domeniul sănătăţii abia pe 30 iulie.

Starea lui de sănătate s-a deteriorat rapid în spital şi a fost conectat la un ventilator înainte de a muri.

Probele sale au fost trimise la Institutul Naţional de Virologie, care a confirmat luni existenţa variolei maimuţei.

Autorităţile vor investiga motivele pentru care bărbatul a întârziat să ceară ajutor medical.

Boala este cauzată de virusul variolei maimuţei, un membru al aceleiaşi familii de viruşi ca variola, deşi este mult mai uşoară şi experţii spun că şansele de infecţie sunt scăzute.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat luna trecută focarul de variola maimuţei drept o urgenţă globală.

D.Constantin