13 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 17:24
No menu items!

Ajutorul american pentru Ucraina urmează să fie aprobat marţi de Congres

spot_img

congresul american

Congresul american urmează să valideze marţi un plan de ajutorare a Ucrainei şi să adopte încă o serie de sancţiuni împotriva Rusiei ca represalii la anexarea peninsulei Crimeea, informează AFP.

Proiectul de lege, care a primit săptămână trecută aprobarea aproape unanimă a Senatului, ar trebui să fie aprobat marţi de Camera Reprezentanţilor, apoi promulgat de preşedintele american Barack Obama.

Pachetul, care constituie o primă măsură concretă a aleşilor americani de ajutorare a autorităţilor interimare de la Kiev, prevede garantarea unor împrumuturi de un miliard de dolari, acordarea unui ajutor de 50 de milioane de dolari pentru dezvoltarea democraţiei, guvernanţei şi societăţii civile, dar şi oferirea a 100 de milioane de dolari pe o durată de trei ani pentru creșterea cooperării în materie de securitate.

În același timp, aleşii americani iau în considerare adoptarea unor noi sancţiuni împotriva unor cetăţeni ruşi şi ucraineni acuzați de încălcări ale drepturilor omului sau ale integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei.

Negocieri de urgenţă între secretarul de Stat american, John Kerry, şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, au avut loc duminică, la Paris, după o discuţie telefonică, prima de la adoptarea unor sancţiuni americane împotriva unor oficiali ruşi şi ucraineni, între Barack Obama şi omologul său de la Moscova, Vladimir Putin. Cei doi preşedinţi au convenit asupra necesităţii lansării în curând a unor negocieri care să permită încetarea escaladării situaţiei din Ucraina.

C.A.