16.7 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 20:28

Ajutor pentru țările mistuite de foc. Avioane, elicoptere și pompieri se îndreaptă spre Italia, Turcia, Grecia, Albania și Macedonia

spot_img

Comisia Europeană a anunţat miercuri că va trimite avioane, elicoptere şi pompieri către Turcia, Italia, Grecia, Albania şi Macedonia de Nord pentru a sprijini în lupta împotriva incendiilor, informează AFP.

Trei bombardiere cu apă au fost deja trimise în Turcia, afectată de incendii fără precedent în instoria modernă a țării. Opt oameni au murit și sute de localnici sau turiști au fost evacuați. Incendiile devastează păduri şi terenuri agricole, precum şi zone locuite din regiunile de coastă.

Două aeronave de tipul Canadair, de provenienţă franceză, sunt trimise în zonele afectate din Italia, a detaliat executivul european într-un comunicat.

Două avioane pentru intervenţii în caz de incendiu care provin din Cipru vor fi trimise în sprijinul Greciei alături de o echipă de luptă contra incendiilor care va acționa pe teren. Grecia este lovită de cea mai severă caniculă din ultimele trei decenii care a generat zeci de incendii masive, unul dintre ele, la nord de Atena, unde 300 de persoane au fost evacuate.

Două elicoptere destinate susţinerii operaţiunilor din Albania vor fi de asemenea trimise de Republica Cehă şi de Ţările de Jos, iar Slovenia trimite o echipă de 45 de pompieri în Macedonia de Nord.

Ajutorul este mobilizat prin mecanismul de protecţie civilă al Uniunii Europene, iar Comisia suportă cel puţin 75% din costurile legate de transport.

„Facem eforturi 24 de ore din 24 pentru a trimite ajutoarele în contextul în care incendiile fac ravagii în Europa”, a comentat comisarul european responsabil cu gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, mulţumind ţărilor care şi-au adus contribuţia.

„Protecţia civilă a Uniunii Europene veghează ca instrumentele noastre de luptă împotriva incendiilor active să fie utilizate la capacităţile lor maxime. Este vorba despre un excelent exemplu de solidaritate al Uniunii Europene în situaţii de urgenţă”, a mai spus acesta.

C.D.