-0.2 C
București
sâmbătă, 9 decembrie 2023 - 7:10
No menu items!

Ajutoare sociale pentru salariații de la Oltchim

spot_img

Dacă se va întrerupe plata restanţelor salariale, angajaţii combinatului Oltchim vor beneficia de ajutoare, a declarat, luni, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

”S-a aprobat un memorandum care ne dreptul să acordăm aceste ajutoare de urgenţă. Aceste ajutoare de urgenţă se vor acorda după terminarea unor anchete sociale printr-o hotărâre de govern(…)  Acest ajutor de urgenţă nu este un ajutor global, este un ajutor dedicat persoanelor care într-adevăr au o urgenţă”, a afirmat Mariana Câmpeanu, într-o declaraţie de presă la Palatul Victoria.

Ea a subliniat faptul că angajaţii Oltchim vor beneficia de sprijin financiar ”în două-trei săptămâni, atunci când va fi pus în funcţiune mecanismul privind ajutoarele sociale.”

Mariana Câmpeanu a mai spus că executivul va acorda sprijin financiar angajaţilor Oltchim”într-o perioadă de criză”, după ce se va fi clarificat situaţia cu privatizarea combinatului. Este vorba despre un ajutor de 1 400 de lei acordat angajaților care primesc mai puțin de 2 100 de lei, media salarială pe combinat. Ar fi vorba de aproximativ 500 de persoane.

În opinia Marianei Câmpeanu, situaţia de criză va apărea ”într-o perioadă de două-trei luni, în care să nu existe posibilitatea de a se plăti salariile”.  Deocamdată, a mai spus ministrul, lucrurile se desfășoară în parametrii legali și nu e cazul  să fie declanșate mecanismele alocării ajutoarelor.

Săptămâna trecută în conturile combinatului nu mai erau decât 1,2 milioane lei, mult prea puțini pentru plata salariilor. Câștigătorul licitației pentru 54,8% din acțiunile statului la Oltchim Dan Diaconescu ar trebui să plătească luni cele 203 mil. lei (45 mil. euro) datorate, în caz contrar pierzând garanția de 400 000 de lei depusă înaintea licitației.