36.6 C
București
joi, 18 iulie 2024 - 13:51
No menu items!

Ajutoare pentru angajaţi ai Oltchim

spot_img

Guvernul a decis în şedinţa de miercuri să acorde ajutoare sociale pentru aproximativ 500 de angajaţi Oltchim în urma anchetelor sociale făcute de oficiali. În cadrul combinatului Oltchim lucrează 3 353 angajaţi.

Săptămâna trecută, ministrul muncii a precizat că guvernul va acorda ajutoare sociale la Oltchim doar angajaţilor care încasează mai puţin decât salariul mediu pe economie şi după ce va verifica, cu ajutorul primarilor, veniturile totale ale acestora şi bunurile mobile şi imobile aflate în posesie, precum maşini şi locuinţe.

În urmă cu trei săptămâni, guvernul a stabilit ca angajaţii Oltchim să primească ajutoare sociale de urgenţă în sumă de câte 1 400 lei, în două tranşe, din fondurile Ministerului Muncii, pentru a preveni noi probleme sociale.

Activitatea Oltchim este oprită de la sfârşitul lunii august, iar salariile angajaţilor nu au fost achitate integral.

Ministerul Economiei deţine 54,8% din acţiunile combinatului chimic. În acţionariat se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deţine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Încercarea de privatizare a Oltchim a eşuat, întrucât Dan Diaconescu, cel care a câştigat pachetul de acţiuni deţinut de stat, nu a adus dovezi că deţine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri.

La sfârşitul lunii mai, Oltchim înregistra datorii de 2,59 miliarde lei (581 milioane euro), dintre care datorii de 85 milioane euro faţă de furnizori privaţi, 43 milioane euro faţă de clienţi care au achitat în avans, 7 milioane euro pentru salarii şi impozite aferente, 4 milioane euro pentru leasing, cesiuni din TVA, dobânzi credite.(S.S.)