22.2 C
București
luni, 2 octombrie 2023 - 18:23
No menu items!

Ajutoare de stat pentru agricultori și investiții

spot_img

Guvernul a adoptat, joi, noi ajutoare excepţionale pentru producătorii agricoli din sectorul vegetal și instituirea unor scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie.

„Venim în întâmpinarea celor care îşi dedică timpul şi priceperea pentru a asigura prezenţa pe mesele românilor a  produselor agricole calitative, într-un context al unui an agricol dificil. Influenţa  factorului de risc secetă ne obligă să ne aplecăm atenţia asupra tuturor sectoarelor de activitate şi să dăm ajutorul de care bravii noştri fermieri au nevoie, mai ales în aceste vremuri complicate”, a transmis Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Schema de ajutor derulată de Ministerul Agriculturii prin APIA contribuie la asigurarea securităţii alimentare şi este destinată unui număr de 174.500 beneficiari care administrează 144.170 hectare de teren agricol.

Bugetul alocat pentru sprijinul producătorilor agricoli din sectorul vegetal este de 126.150.673 lei, echivalentul sumei de 25.490.649 euro, care provine din fonduri de la bugetul naţional: 63.075.336 lei, echivalentul sumei de 12.745.324 euro, și fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană: 63.075.336 lei, echivalentul sumei de 12.745.324 euro.

Cuantumul ajutorului excepţional este de 875 lei/ha, echivalentul sumei de 176,80 euro/ha acordat pentru fermierii care lucrează minimum 0,1 ha inclusiv şi maximum 200 ha inclusiv, mai indică sursa citată

Beneficiarii schemei sunt persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale constituite potrivit OUG nr. 44/2008, persoane juridice, grupuri de producători sau organizaţii de producători, structuri din domeniul cercetare, respectiv universităţile, institutele şi staţiunile de cercetare-dezvoltare.

Pentru a accesa ajutorul excepţional, potenţialii beneficiari trebuie să îndeplinească următoarele condiţii de eligibilitate:

– să fie înregistraţi în evidenţele APIA cu cererea unică de plată 2022;

– să utilizeze o suprafaţă de minimum 0,1 ha inclusiv şi maximum 200 ha inclusiv, cu plantaţii pomicole pe rod şi/sau cu arbuşti fructiferi şi/sau cu plantaţii viticole pe rod cu struguri pentru vin;

– să achiziţioneze pe bază de documente justificative următoarele resurse materiale: produse fertilizante şi/sau produse de protecţie a plantelor şi/sau motorină în perioada 24 februarie 2022-12 august 2022.

Scheme de ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor cu impact major în economie

De asemenea, Executivul a aprobat hotărârea de Guvern privind modificarea art. 4 alin. (2) şi (3) din Hotărârea Guvernului nr. 807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie. Actul normativ vizează majorarea bugetului total al schemei de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie, cu circa un miliard de lei, de la 6,380 miliarde lei la 7,379 miliarde lei.

Potrivit Guvernului, măsura a fost luată având în vedere interesul manifestat de mediul de afaceri pentru aceasta schemă, în sesiunea din 15 iunie-26 iulie 2022 fiind depuse un număr de 193 de proiecte de investiţii, unele dintre acestea fiind cu valori mari.

Schema de ajutor de stat are în vedere finanţarea investiţiilor, realizate de întreprinderi, în active corporale şi necorporale de înaltă tehnologie în valoare de minimum 4,5 milioane lei.

Obiectivul schemei este susţinerea dezvoltării regionale prin realizarea de investiţii în sectoarele de activitate care creează produse cu valoare adăugată mare, mai indică sursa citată.

Proiectele de investiţii aflate în proces de implementare vor avea un impact semnificativ în economie prin crearea a 21.680 locuri de muncă şi plata unor contribuţii la bugetul de stat în valoare de peste 6,19 miliarde  lei.

                                                                                                                    Adina Silav