Aji de gallina

Motto: “Mâncarea este simbolul dragostei atunci când cuvintele nu sunt adecvate” (Alan D. Wolfelt)

aji_gallina

Aji de gallina este un dish originar și tradițional din Peru, care are la bază carnea de pui într-un sos cremos, ușor picant, îngroșat cu pâine și lapte. Această cremă este servită cu cartofi fierți sau cu orez.

Ingrediente:

  • 200 gr piept de pui,
  • 2 felii de pâine (doar miezul),
  • 1 ceapă,
  • 2 căței de usturoi,
  • 2 linguri ulei de măsline,
  • 1 linguriță pastă de ardei iute,
  • 2 lingurițe pastă de ardei galben,
  • 200 ml lapte,
  • 2 linguri nucă măcinată,
  • sare,
  • piper.

Mod de preparare:

Carnea se spală bine, se trece pe un prosop absorbant și se frige puțin în uleiul de măsline, presărând puțină sare. Nu mai mult de 5 minute pe fiecare parte.

aji

Ceapa și usturoiul se curăță, se toacă mărunt și se sotează în cratița în care s-a fript carnea.

aji1

Între timp, pâinea se pune într-un bol, la înmuiat în lapte.

aji2

Când este gata, se adaugă pasta de ardei iute, pasta de ardei galben, pâinea înmuiată și jumătate din cantitatea de lapte în care a fost înmuiată pâinea.

aji3

Se lasa la foc mediu, amestecând. După 3 minute, se adaugă nuca măcinată și se mai lasă încă 3 minute.

Compoziția obținută se pasează cu ajutorul unui blender. Sosul obținut, dacă este prea gros, se subțiază cu jumătate din cantitatea de lapte rămasă. Împreună cu puiul fript și desfăcut în bucățele, se pune iarăși într-o cratiță pe foc și se dă în clocot.

aji4

Se lasă să fiarbă pentru 5-7 minute, amestecând din când în când.

Se servește cald, cu cartofi fierți sau cu orez.

aji5Poftă bună!

Nicoleta Popa

NICIUN COMENTARIU