19.1 C
București
marți, 16 aprilie 2024 - 7:12
No menu items!

AHK: România rămâne un amplasament atractiv pentru investitorii germani, reformele trebuie continuate. GRAFICE

spot_img

Firmele germane au în continuare încredere în România ca amplasament investițional, indicele de atractivitate fiind peste media din Europa Centrală și de Est, în pofida infrastructurii care constituie o piedică pentru investiții, potrivit unui comunicat al Camerei de Comerț Româno-Germane (AHK). Datele se bazează pe un chestionar realizat de rețeaua camerelor bilaterale germane în 14 state din regiune.

”[Firmele germane] privesc încrezătoare spre viitor, ceea ce parțial poate fi determinat și de noul Guvern, care și-a început activitatea în 2015. Încrederea în acest guvern a crescut și o dată cu ea speranța că vor fi luate acele măsuri necesare pentru continuarea reformelor”, potrivit documentului citat.

Principalele rezultate ale chestionarului:

  • Evaluarea situației economice actuale și perspectivele pentru economia românească, dar și  situația și așteptările în ce privește propria afacere din branșa respectivă a înregistrat îmbunătățiri față de anul anterior. România se situează peste media țărilor din Europa Centrală și de Est (ECE). 30% dintre firmele chestionate apreciază situația economică actuală ca fiind mai bună decât în anul anterior (15% în 2015), pentru 56% situația este neschimbată.
  • Numărul celor care văd perspective mai bune a scăzut ușor la 49% (2015: 56%).
  • În ce privește situația companiei, pentru anul în curs estimările sunt pozitive. Numărul celor chestionați, care apreciază situația ca fiind bună se situează la 50% (2015: 54%), iar 61% din companii sunt de părere că situația lor se va îmbunătăți în acest an (2015: 75%).
  • Astfel, și aici România depășește media țărilor din ECE, chiar dacă valorile au coborât ușor sub cele de anul trecut. Aproape jumătate din companiile chestionate (44%) vede o îmbunătățire a situației conjuncturale a branșei lor în 2016 față de anul trecut, 13% văd o înrăutățire.
  • Condițiile-cadru economice au consemnat unele îmbunătățiri, dar există și domenii care necesită încă îmbunătățiri considerabile, conform actualului chestionar. Mai ales în ce privește combaterea corupției, România a înregistrat în ultimii doi ani progrese considerabile, care se văd și din aprecierile firmelor. În afară de asta scăderile unor impozite au dus la o apreciere mai bună a nivelului de impozitare.
  • Ca în majoritatea țărilor din regiune, și companiile din România sunt nemulțumite de siguranța juridică, de administrația fiscală și în general de administrația publică, dar și infrastructura din România este de câțiva ani o piedică în calea investițiilor. În ce privește disponibilitatea forței de muncă multe companii se plâng de lipsa personalului calificat.
  • Chiar dacă numeroase companii cu capital german sunt încă nemulțumite de anumiți factori economici, totuși majoritatea acestor companii ar alege din nou România ca amplasament investițional. La întrebarea dacă ar alege tot țara noastră pentru investiții, 91% din participanții la chestionar au răspuns cu „da”.

Chestionarul a fost realizat în perioada 1 februarie-1 martie 2016. Au participat 105 companii cu participare germană la capital, active în România, din care 70% fac parte dintr-un concern sau un grup de firme. 83% din aceste companii au sediul central în Germania, 7% în Austria, 10% în România.

Clipboard02

Clipboard01

V.B.