10.1 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 5:34

AHK: Germania este cel mai important partener comercial pentru România. Structura pe produse

spot_img

Camera bilaterală insistă pentru dezvoltarea școlilor profesionale

deutschland

Germania și-a păstrat și în 2014 poziția de cel mai important partener comercial al României, cu o creștere a volumelor mai mare decât media totală, potrivit Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane (AHK).

Datele Institutului Național de Statistică arată că importurile din Germania au însumat 11,2 mld. euro, cu 8,7% mai mult decât în 2013, iar exporturile, 10,1 mld. euro, în creștere cu 9,8%. Astfel creșterea importurilor și a exporturilor germane s-a situat peste creșterea de circa 5% a totalului exporturilor și importurilor românești.

România a fost pe deficit comercial cu 1,1 miliarde de euro.

Cele mai importante grupe de produse, pe care România le importă din Germania, sunt mașini și aparate, mijloace și materiale de transport, metale comune. În ce privește exporturile către Germania mașinile și aparatele se află de asemenea pe primul loc, urmate de mijloace și materiale de transport și de materiale textile.

AHK prognozează pentru 2015 o evoluție pozitivă atât a relațiilor economice bilaterale și a investițiilor germane în România. ”Una din preocupările noastre importante este și rămâne dezvoltarea sistemului de învățământ profesional după model dual, având ca scop asigurarea de personal calificat în România”, potrivit unui comunicat de presă.

AHK România a fost înfiinţată în 2002, funcționează ca reprezentanță oficială a economiei germane în România și are 530 de firme membre.