16.7 C
București
joi, 28 martie 2024 - 19:43
No menu items!

Agrişul, fructul frumuseţii

spot_img

Agrişul, fructul frumuseţii

Fructul de agriş, cu gust plăcut şi aromă asemănătoare afinelor, este un produs dietetic, care ajută în insuficienţă de fier, avitaminoze, anemii, maladii ale ficatului şi ale rinichilor.

Consumul de agrişe este recomandat copiilor, datorită gamei de vitamine care ajută la dezvoltarea armonioasă a organismului. Vitamina C ajută la absorbţia fierului în organism şi la fixarea calciului.  Galbene sau roşii, pline de acizi, agrişele sunt răcoritoare, plăcute la gust şi satisfac setea, fiind binefăcătoare pentru artritici şi obezi, fiindcă au aport caloric scăzut şi reglează metabolismul.

Agrişele conţin apă, zaharuri (levuloză, glucoză, zaharoză), acizi (citric, malic, tartric), substanţe pectice, acid pantotenic, săruri minerale, iod şi alte substanţe active importante benefice organismului (vitaminele A, B1, B2, C şi P, calciu, potasiu, sodiu, fosfor, magneziu, fier, cupru).

În scop medicinal, fitoterapia recomandă cura de dezintoxicare cu agrişe, căci influenţează puterea de concentrare, sunt remediul perfect împotriva anxietăţii şi stresului, au importante beneficii asupra fertilităţii şi protejează întregul aparat reproducător.

Produs dietetic, agrişele tratează cu succes afecţiunile respiratorii, iar nutrienţii conţinuţi ajută la absorbţia vitaminelor, a mineralelor şi a proteinelor din hrana zilnică. Agrişele reprezintă medicament pentru ficat, influenţând puternic activitatea cardiovasculară.

Proaspete sau uscate, agrişele tratează infecţiile urechii şi rănile externe, fiind remediu împotriva afecţiunilor oculare. Frunzele de agriş sunt hemostatice, fructele reglează metabolismul şi acţionează eficient în creşterea imunităţii, constituind dietetic şi antioxidant eficace, iar mugurii tratează afecţiuni inflamatorii şi degenerative.

Fructe minune pentru recăpătarea vitalităţii şi întinerirea organismului, agrişele sunt considerate fructele frumuseţii, fiind recomandate în alimentaţie pentru conţinutul bogat în fibre solubile şi vitamina C, care reduce nivelul de colesterol din sânge şi scade tensiunea arterială.

În bucătărie, agrişele se folosesc ca ingredient principal în vin, suc, dulceaţă, compot, ciorbe şi mâncăruri de iarnă. Agrişele sunt un excelent tonic-aperitiv şi un bun digestiv.

R.M.

Articolul precedent
Articolul următor