8 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 7:37

Agerpres a redeschis fluxul de știri în limba maghiară

spot_img

Agenția Națională de Presă AGERPRES a lansat de curând versiunea în limba maghiară a fluxului de știri furnizat pe site-ul său.

Directorul AGERPRES, Alexandru Giboi, fostul purtător de cuvânt al PSD, a vorbit în cadrul unui interviu acordat postului public de televiziune, despre acest nou produs al agenției naționale de știri, apreciat de o parte a presei, inclusiv de cea maghiară.

Alexandru Giboi a declarat pentru TVR în limba maghiară că ar fi de preferat să existe versiuni în mai multe limbi străine, dar „constrângerile bugetare” nu permit acest lucru. Cu toate acestea, este de menționat faptul că franceza este a doua limbă de circulație internațională, după engleză, versiune deja prezentă pe site-ul Agerpres. În schimb, conducerea agenției publice de presă a preferat limba maghiară.

Alexandru Giboi a precizat că fluxul în maghiară conține, de fapt, știri traduse din cel în limba română, selectate pentru interesul vorbitorilor acestei limbi. Directorul Agerpres speră, în același timp, să introducă fluxuri de știri și în alte limbi. Cet este că versiunea maghiară va rămâne mult timp gratuită.

agerpres_maghiara

Un jurnalist maghiar a declarat, în cadrul materialului realizat de TVR, că inițiativa este bună, dar „nu i-a dat pe spate”.

Fluxul în limba maghiară a existat până acum 15 ani, pe când agenția se numea Rompres, dar, la acea vreme, traducerea nu avea acuratețea de acum.

Valeriu Motoc