14.6 C
București
marți, 3 octombrie 2023 - 4:24
No menu items!

Agenția de rating Fitch avertizează că Rusia se îndreaptă IMINENT către incapacitate de plată

spot_img

Agenţia de rating Fitch a scăzut din nou ratingul datoriei ruse, avertizând că, în opinia sa, este ”iminentă” o intrare în incapacitate de plată (default suveran) a Rusiei. Ar fi o premieră negativă pentru Risa, care nu a mai intrat în incapacitate de plată de aproape 25 de ani, din 1998.

Fitch argumentează scăderea continuă a ratingului Rusiei prin intrarea în vigoare, de săptămâna trecută, a decretului prin care Moscova autorizează plata unor creditori din anumite ţări în ruble.

Astfel, dacă acum o săptămână, agențiile Fitch și S&P Global Ratings şi Moody’s plasau ratingul datoriei pe termen lung a Rusiei în categoria ţărilor susceptibile să nu-şi poată rambursa datoria din cauza unei acumulări a unor sancţiuni economice, pe 7 martie, s-a decis retrogradarea și mai mare a ratingului, de la ”B” la ”C”, ţinând cont de ”evoluţii care au subminat şi mai mult voinţa Rusiei de a-şi rambursa datoria publică”.

Agenţia de rating evocă decizia Băncii centrale ruse de a restrânge transferul anumitor obligaţiuni nerezidenţilor.

”Mai general, o consolidare a sancţiunilor şi iniţiative susceptibile să limiteze comerţul cu energie cresc probabilitatea unei reacţii politice a Rusiei, inclusiv cel puţin o neplată selectivă a obligaţiilor sale suverane”, subliniază Fitch.

Este totodată posibil ca bariere tehnice, de exemplu o blocare a transferurlor de fonduri, să împiedice rambursarea datoriei.

Ratingul este cota de încredere pentru împrumuturi, cu cât mai slab este ratingul, cu atât au mai puţină încredere cei care împrumută în Rusia, pentru că dobânzile nu mai sunt rezonabile.

E. Stan